U 2022.
430

Najavljeni novi projekti na Ilidži: Škola, bazen, parkovi i veliki trg

B. R.
Screenshot: YouTube Općina ilidža
Screenshot: YouTube Općina ilidža
Načelnik Ilidže Nermin Muzur (NiP) je predstavio ono što je općinska vlast uradila u protekloj godini te je za sljedeću godinu najavio realizaciju nekoliko projekata koje smatra kapitalnim.

Istakao je da su u ovoj godini realizovana 44 projekta te je ocijenio da je budžet za 2022. razvojni. Napomenuo je da on iznosi 38.120.000 KM i istakao da je on viši nego ikada.

Muzur je najavio gradnju osnovne škole u Mjesnoj zajednici Stup 2 te je potcrtao da je to rezultat intenzivnog rada. Očekuje da će administrativni postupci za ovaj projekt biti završeni polovinom sljedeće godine. Zadovoljan je zbog toga što ju je projektovao Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Kako je rekao, nastojali su da se struka što više ispoštuje.

Najavio je i gradnju velike sportske dvorane u Hrasnici, a to znači da će se rušiti postojeća, stara dvorana. Očekuje da će ovim biti znatno poboljšan ovaj dio Ilidže. Obećao je da će biti rekonstruisan i ostatak sportskog centra u ovom naselju.

Načelnik Ilidže je kao najinteresantniji projekt istakao gradnju još jednog otvorenog bazena s termalnom vodom. Naveo je da se time želi još više iskoristiti potencijal termalne vode.

Među kapitalnim projektima je i gradnja sportsko-rekreativnog centra na obali Željeznice. Trebao se prostirati na 12.000 metara kvadratnih, bit će ograđen i pod videonadzorom i imat će parking. Između ostalog, naglasio je da će biti prilagođen djeci s poteškoćama u razvoju. Smatra da će ovo biti jedan od najljepših parkova u Kantonu Sarajevo.

Kao najkompleksniji projekt je istakao uređenje parka Kosturnica.

Uskoro bi trebalo početi i uređenje trga između Prve osnovne škole i Četvrte gimnazije, a koji će biti nazvan po bh. košarkašu Sabitu Hadžiću. Muzur očekuje da će to biti najveći trg u Sarajevu.