Uoči posjete BiH
85

Administratorica USAID-a podržala Schmidta i u eventualnoj primjeni bonskih ovlasti

B. R.
Samantha Power, administratorica USAID-a (Foto: EPA-EFE)
Samantha Power, administratorica USAID-a (Foto: EPA-EFE)
Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power je podržala visokog predstavnika Christiana Schmidta, što se odnosi i na podršku u eventualnoj primjeni bonskih ovlasti.
Kako su saopćili iz USAID-a, Power i Schmidt su 14. januara razgovarali uoči njene posjete Bosni i Hercegovini. Razgovarano je o, kako je navedeno, političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, važnosti poduzimanja napora u cilju deeskalacije i pomirenja, kao i potrebi osnaživanja onih koji se bore protiv korupcije i rade na stvaranju ekonomskih prilika za mlade ljude.

Power je podržala Schmidtov rad u Bosni i Hercegovini.

"Administratorica je potvrdila podršku Sjedinjenih Američkih Država visokom predstavniku i njegovoj nadležnosti u primjeni svih neophodnih ovlasti, uključujući bonske ovlasti, do potpune provedbe Agende 5+2 i sve dok Bosna i Hercegovina ne ispuni kriterije za funkcionisanje bez međunarodne supervizije", naglašeno je.

Saglasili su se da, kako je istaknuto, prosperitetna budućnost Bosne i Hercegovine zavisi od političkih lidera i građana koji trebaju uložiti zajedničke napore kako bi proveli reforme neophodne za ostvarivanje demokratskih i ekonomskih težnji Bosne i Hercegovine.

Power i Schmidt dogovorili su se da nastave intenzivnu komunikaciju po pitanju trenutne političke situacije te osiguravanja potpune provedbe Agende 5+2, saopćili su iz USAID-a. Podsjećamo, ranije je najavljeno da će Power biti u posjeti Bosni i Hercegovini od 19. do 21. januara.