Egipat u polufinalu
57

Nezaustavljivi Salah izbacio Halilhodžićev Maroko s Afričkog kupa nacija

K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Egipta plasirali su se u polufinale Afričkog kupa nacija nakon što su poslije produžetaka bili bolji od Maroka, kojeg s klupe predvodi bh. stručnjak Vahid Halilhodžič, a konačan rezultat na kraju je glasio 2:1.

Maroko je znatno bolje otvorio meč i već je u 7. minuti golom s bijele tačke došao u vodstvo od 1:0. Strijelac je bio Boufal.

Nakon ranog vodstva, tempo igre je znatno pao i Maroko se odmah povukao i čuvao stečenu prednost pa samim tim do poluvremena nije bilo promjene rezultata.

U 53. minuti Egipat je postigao gol za poravnanje i vratio se u igru. Nakon ubačaja iz kornera lopta se odbila do Salaha, a on mirno šalje loptu u praznu mrežu i pogađa za 1:1.

Imao je Maroko dvije velike šanse u 64. i 82. minuti, no Aguerd nije bio precizan pa je pobjednik odlučen nakon produžetaka.

Ključni trenutak meča desio se u 100. minuti kada je Salah sjajno probio po desnoj strani, ubacio loptu u peterac Maroka, a na pravom mjestu bio je Trezeguet kojem nije bilo teško da sa svega nekoliko metara pogodi za 2:1.

Do kraja meča Egipat je sačuvao stečenu prednost i osigurao pobjedu te plasman u polufinale Afričkog kupa nacija, a tamo će igrati protiv Kameruna.