Bijeg od agresije
39

Klix.ba na granici Poljske i Ukrajine: Mnogi su spas od ruskih napada pronašli u Korczowi

N. C.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Normalna svakodnevica u trenutku se pretvorila u pakao, a "svoj život" mnogi su stavili u nekoliko cekera i krenuli na put u slobodu. Brojni građani Ukrajine spas od "agresorske ruke" pronašli su u Poljskoj.

Ekipa portala Klix.ba danas je boravila u mjestu Korczowa, na granicu između Ukrajine i Poljske. Korczowa je trenutno jedan od najvećih graničnih prelaza preko kojih ulaze ukrajinske izbjeglice u Poljsku.

Preko 700 hiljada izbjeglica do sada je ušlo u Poljsku tražeći sklonište od neprijateljskih napada u borbi za goli život. Ukrajinci koji u Poljsku uđu u mjestu Korczowa uglavnom se ne zadržavaju tu, već idu dalje u druge gradove. Svih 700 hiljada izbjeglica nadaju se da će invazija Rusije što prije završiti te da će se vratiti u svoje domove i zagrliti svoje najmilije.

U Korczowi, osim velikog broja građana Ukrajine, spas su pronašli i oni koji su u Ukrajinu došli iz drugih država iz različiti razloga. Naš sagovornik bio je student iz Vijetnama, koji je u Ukrajinu došao po znanje i bolju budućnost, a sada zbog rata primoran je vratiti se u kući.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Student sam iz Vijetnama, a studirao sam u Harkivu. Došao ovdje vozom, putujući dva i po dana. U vozu je bila velika gužva, pa sam morao stajati sve vrijeme. Došao sam ovdje sa svojim ocem, on je također iz Vijetnama. Zbog velike gužve na granici, dugo smo čekli da na ulazak u Poljsku. Naravno, da su žene i djeca imala prvenstvo. Ne mislim se zadržavati u Poljskoj, već se vratiti nazad u Vijetnam", kazao je.

Jedan od naših sagovornika u Korczowu čeka svog prijatelja Australca koji je u Ukrajini.

"Ovdje čekam svog prijatelja Australijanca koji je trenutno u Ukrajini. Kada stigne odvest ću ga u Češku, a nakon toga u Veliku Britaniju. Krajnji cilj je da se moj prijatelj vrati u Australiju", kazao je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Napad Rusije na Ukrajinu osuđuje skoro čitav svijet, a naš sagovornik kaže da se ovakvo nešto nije smjelo dozvoliti u modernom svijetu.

"Agresija na Ukrajinu ne bi se smjela dešavati u modernom svijetu. Putin je na ludoj ubilačkoj misiji. Sama situacija ovdje na granici je dramatična, ali uprkos tome iznenadila me organizovanost i pravila koja se poštuju", dodao je.

Natalija iz Vižgrada, južno od Kijeva, kazala nam je da se u njenom gradu nisu odvijale borbe, ali ke ipak odlučila napustiti svoj dom.

"Na granicu sam došlja za manje od 24 sata. Ovdje sam došla sa svojom najmlađom kćerkom, a u Ukrajini su ostali njen otac i suprug te kćerka i njen suprug. Ne planiram se zadržavati u Poljskoj, već ići kćerki u SAD", navodi.

Kako kaže u njenom gradu se nisu vodili sukobi, ali su se čuli pucnjevi i eksplozije.

"Invaziju Rusije na našu zemlju sam očekivala, ali nisam vjerovala da će do nje doći. Brinem se za svoju porodicu. U kontaktu sam s mužem, po dolasku u Poljsku sam dobila karticu i telefon i stupili smo u kontakt", zaključila je.

Uprkos ratu i bolu kojeg nose sa sobom zbog činjenice da ostavljaju porodicu i dom, izbjeglice iz Ukrajine imaju osmijeh na licu jer su ipak došli do slobode.