"Umiješanost u sukob"
291

Rusija prijeti ukrajinskim susjedima zbog korištenja aerodroma za borbene avione

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusko ministarstvo odbrane upozorilo je Rumuniju i druge zemlje da ne dozvole ukrajinskim vojnim avionima da koriste njihove aerodrome, rekavši da se to može smatrati "umiješanošću ovih država u oružani sukob", navodi TASS.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je da su praktično uništeni svi borbeno spremni aviona "režima" u Kijevu.

"Istovremeno, pouzdano znamo da su ukrajinski borbeni avioni prethodno letjeli prema Rumuniji i drugim granicama zemlje. Imajte na umu da se korištenje mreže aerodroma ovih zemalja za raspoređivanje ukrajinske vojne avijacije s naknadnom upotrebom protiv ruskih oružanih snaga može smatrati umiješanošću ovih država u oružani sukob", navodi se.

Ministarstvo odbrane je dodatno istaklo da su ruske oružane snage u nedjelju uništile aerodrom ukrajinskog ratnog zrakoplovstva u Vinjici visokopreciznim oružjem.

Podsjećamo, danas je državni sekretar SAD-a Antony Blinken kazao da će plan da Ukrajina dobije dodatne avione dobiti zeleno svjetlo.

"U stvari, trenutno razgovaramo sa našim poljskim prijateljima o tome šta bismo mogli da uradimo da popunimo njihove potrebe ako zaista odluče da ove borbene avione osiguraju Ukrajincima", kazao je Blinken.