Dom naroda
72

Usvojen zakon koji rješava dugovanja bolnica u FBiH, opozicija kaže "dogovor SDA i HDZ-a"

N. V.
Delegati u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine su nakon žučne rasprave usvojili Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH.

Ovime će iz federalnog budžeta biti izdvojeno 225 miliona KM pomoći za zdravstvene institucije u FBiH koje imaju problema sa dugovanjima, od toga najviše Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru sa 63 miliona KM.

Upravo je to zasmetalo mnogima i na današnjoj sjednici navodeći da se tako pravi ustupak HDZ-u i onima koji su dugove i napravili. NiP-ov delegat Aljoša Čampara ukazao je na nelogičnost raspodjele novca zbog toga što klinička bolnica u Mostaru dobija više novca nego klinički centri u Sarajevu i Tuzli zajedno.

Članovi opozicionih stranaka pitali su danas još jednom za objašnjenje na koji način je predviđena raspodjela, odnosno kakav je bio kriterijum prilikom dodjele novca. Međutim umjesto objašnjenja, zakon je usvojen i u Domu naroda, a prethodno u Predstavničkom domu.

U raspravi su učestvovali Elmedin Konaković, Aljoša Čampara, Nijaz Musić, Vibor Handžić, koji su poručili da je raspodjela novca urađena politički u dogovoru SDA i HDZ-a, a da su u suštini nagrađeni najveći dužnici u zdravstvenom sektoru. Ističe se da zakon nije rađen prema analizi djelovanja menadžemanata tih bolnica koje su napravile dugove, odnosno nije ponuđen ni odgovor na pitanje kako je došlo do dugovanja u ukupnom iznosu od 438 miliona KM.

Konaković je kazao i da je nelogično što se oko 30 miliona dodjeljuje ustanovi koja se godinama hvali pozitivnim poslovanjem, a nekim drugim bolnicama daleko manje.

Neki članovi Doma, poput SDP-ove Vesne Saradžić, tokom rasprave su izjavili također da Zakon nije dobar, ali da će glasati "za" ako je to presudno za funkcionisanje javnih zdravstvenih ustanova kojima je novac neophodan, a sve u cilju bolje zdravstvene zaštite pacijenata.

Diskusije iz vladajućih stranaka su bile dosta rjeđe nego one iz opozicionih klupa. Oni su stava da ovo pitanje ne treba politizirati.