14. na Roland Garrosu
55

Fenomenalni Rafael Nadal osvojio 22. Grand Slam u karijeri

K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Španski teniser Rafael Nadal (5. ATP) pobijedio je Norvežanina Caspera Ruuda (8. ATP) u finalu Roland Garrosa rezultatom 3:0 u setovima (6:3, 6:3, 6:0) te na taj način došao do 22. Grand Slam titule, odnosno 14. trofeja u Parizu.

Na početku meča oba tenisera su bila poprilično nervozna u trenucima kada su imali svoj servis, a s tim u vezi odmah smo vidjeli čak tri napravljena breaka.

Prvo je Nadal došao u vodstvo od 2:0, Ruud je odmah uzvratio i vratio mu break, da bi u četvrtom gemu španski igrač oduzeo još jedan servis svom protivniku i vratio prednost.

Nakon toga, Nadal je igrao puno sigurnije na svoj servis i uspio je odbraniti prednost te doći u vodstvo od 1:0 u setovima. Prvi set je trajao 54 minute.

Drugi set bolje je otvorio Ruud i u četvrtom gemu napravio je break te došao u vodstvo od 3:1, no nakon toga je Nadal zaigrao svoj najbolji tenis, uspio je odmah uzvratiti, poravnati i u konačnici osvojiti sve gemove do kraja drugog seta te rezultatom 6:3 doći do ukupnog vodstva u setovima od 2:0.

I u trećem, na kraju će se ispostaviti odlučujućem setu, Nadal odmah na početku pravi break i dolazi u vodstvo od 2:0, nakon čega je potvrdio zašto je "kralj šljake" te je mirno priveo ovaj susret kraju i proslavio 14. titulu na Roland Garrosu.

Iskusni 36-godišnji teniser rođen na Mallorci tako je dodatno učvrstio svoje mjesto na vrhu liste igrača s najviše osvojenih Grand Slam naslova. Do sada, odnosno od danas, je osvojio 22 Grand Slam naslov u karijeri, a samo na Roland Garrosu je slavio u 14 navrata.

Nadal tako sada ima dvije Grand Slam titule više od Rogera Federera i Novaka Đokovića te se dodatno učvrstio na prvom mjestu vječne liste.

Meč je na kraju ukupno trajao dva sata i 20 minuta.

Rezultat po setovima:

Nadal - Ruud 3:0 (6:3, 6:3, 6:0)