Klimatske promjene
189

Novi Zeland planira oporezivati podrigivanje ovaca i krava

B. R.
Na novozelandskim farmama se emituju velike količine metana (Foto: EPA-EFE)
Na novozelandskim farmama se emituju velike količine metana (Foto: EPA-EFE)
Novi Zeland je predstavio plan oporezivanja podrigivanja ovaca i krava u svrhu borbe protiv onog što smatraju najvećim izvorom stakleničkih plinova u zemlji.

Ovo je prva država na svijetu koja se odlučila da farmerima naplaćuje zbog toga što njihove životinje emituju metan. U Novom Zelandu, koji ima više od pet miliona stanovnika, je 10 miliona goveda i 26 miliona ovaca.

Skoro pola od ukupne količine stakleničkih plinova u zemlji nastaje poljoprivrednim aktivnostima. Najznačajniji uzročnik je metan.

Emisije stakleničkih plinova usljed poljoprivrednih aktivnosti do sada nisu bile dio sistema trgovine emisijama stakleničkih plinova. Zbog toga su pojedini kritikovali vladu te su tražili da učini više za zaustavljanje globalnog zagrijavanja.

"Nije upitno da moramo smanjiti količinu metana koja se emituje u atmosferu. Učinkovit sistem trgovine emisijama stakleničkih plinova bit će ključan da to postignemo", ocijenio je ministar za klimatske promjene James Shaw.

Predloženo je da se podrigivanje ovaca i krava oporezuje od 2025. godine. Spomenuti plan se odnosi i na poljoprivrednike koji dobijaju poticaje za korištenje aditiva kojima se smanjuju emisije štetnih gasova. Dio sistema trgovine emisijama stakleničkih plinova bit će i sadnja stabala, što će se tretirati kao nadoknada za emisiju gasova.

Predsjednik Saveza poljoprivrednika Novog Zelanda Andrew Hoggard je naglasio da u velikoj mjeri odobrava ovaj prijedlog vlasti. Prema njegovim riječima, s vladom i drugim organizacijama dugo su radili na pristupu kojim se farme neće zatvarati. Ukazao je da još nisu dogovoreni svi detalji ovog plana.

Ministar Shaw je najavio da će novac od oporezivanja biti investiran u istraživanje, razvoj i savjetničke usluge farmerima. Nadležni su prošli mjesec najavili da će biti izdvojeno 1,9 milijardi dolara za ublažavanje klimatskih promjena, a riječ je novcu osiguranom sistemom trgovine emisije stakleničkih plinova, prenosi BBC.