Francuski prijedlog
60

Makedonska vlada podržala plan o reguliranju odnosa s Bugarskom, opozicija najavila proteste

V. K.
Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski (Foto: EPA-EFE)
Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski (Foto: EPA-EFE)
Vlada Sjeverne Makedonije saopćila je kako je podržala francuski prijedlog sporazuma kojim bi se riješili nesporazumi s Bugarskom i na osnovu kojeg bi se otvorio evropski put Sjeverne Makedonije.

Premijer Dimitar Kovačevski sastao se u petak s članovima koalicije kako bi razgovarali o prijedlogu Emmanuela Macrona koji ima za cilj prevazilaženje tenzija između Sofije i Skoplja prije svega u kontekstu jezika, historije i prava etničkih Bugara u Sjevernoj Makedoniji.

Između ostalog, sporazum koji je predložila Francuska sadrži i uspostavljanje zajedničke međuvladine komisije kojim bi se regulirala sporna pitanja.

"Ovaj prijedlog je solidna osnova za izgradnju ozbiljne, odgovorne i ambiciozne pozicije u pogledu mogućnosti koje se otvaraju našoj zemlji", rekao je Kovačevski.

Stav makedonske vlade pozdravila je i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen koja je poručila kako je postizanje sporazuma između Sjeverne Makedonije i Bugarske veoma blizu.

"Dobre vijesti da su Sjeverna Makedonija i Bugarska, uz podršku Francuske, blizu sporazuma koji uzima u obzir interese i brige obje države", rekla je Von der Leyen.

Ipak, nisu svi zadovoljni sporazumom između susjednih zemalja. Predstavnici najveće opozicione partije VMRO-DPMNE izjavili su kako je francuski prijedlog zapravo ultimatum.

"Za ovakav prijedlog odgovor je - ne, hvala. Prihvatanje ovakvog prijedloga podrazumijeva pravo Bugarske da mijenja udžbenike, piše ih po bugarskom diktatu i da naša djeca u osnovnom obrazovanju uče po bugarskom diktatu. Prihvatanjem sporazuma prihvatamo i da su Goce Delčev, Dame Gruev, Jane Sandanski i drugi heroji bili Bugari, a da je makedonski jezik dijalekt bugarskog", rekao je predsjednik stranke Hristijan Mickoski.

Također, on je pozvao sve Makedonce da se u subotu okupe ispred Narodne skupštine u 19 sati i izraze nezadovoljstvo odlukom vlade.

"Bit ću tu kao jedan od mnogih, kao vaš sugrađanin i zato pozivam sve ljude u Sjevernoj Makedoniji da nam se pridruže i stanu rame uz rame u udobrani onoga što se zove evropska vrijednost. Moramo pregovarati o nečemu što se dogodilo prije deset stoljeća, a mi se borimo za budućnost naše djece", poručio je Mickoski.