"skromna ceremonija"
78

Ukrajinski separatisti otvorili ambasadu u Moskvi, Putin nije došao na ceremoniju

M. G.
Separatisti u Ukrajini koje podržava Rusija otvorili su jučer svoju "ambasadu" u Moskvi dok Kremlj nastavlja svoju ofanzivu na tu prozapadnu zemlju.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin priznao je nezavisnost ukrajinskih otcijepljenih regiona Donjecka i Luganska samo nekoliko dana prije nego što je naredio početak intervencije Moskve 24. februara.

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika u utorak je otkrila svoju "ambasadu" u centru Moskve, pored diplomatskih misija nekoliko zapadnih zemalja.

Najviši ruski zvaničnici nisu prisustvovali ceremoniji zbog pojačanog prisustva policije.

Šefica ministarstva vanjskih poslova otcijepljenog regiona Natalija Nikanorova rekla je da se situacija na terenu pogoršala posljednjih dana pa su se odlučili za skromnu ceremoniju.

Zvaničnici separatista dugo su govorili da žele da se njihovi regioni na kraju pridruže Rusiji, ali Nikanorova je u utorak rekla da je glavni cilj "oslobađanje republike".

"Nakon toga će biti referendum", rekla je ona novinarima tokom zajedničkog nastupa sa "ambasadorom" DNR Olgom Makejevom.

Krajem juna, moskovski saveznik Sirija također je priznao nezavisnost dvaju ukrajinskih separatističkih regiona, čime je postala prva država osim Rusije koja je to učinila.

Nikanorova je rekla da je otcijepljena regija sada u pregovorima sa Sjevernom Korejom o mogućem priznanju.

Otkrivanje predstavništva separatista održano je 139. dana ruske ofanzive na Ukrajinu.