Održao Govor u Rumuniji
199

Orban ne želi miješanje rasa u Evropi, Povorka ponosa za njega je "bojno polje budućnosti"

S. Š. U.
Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Mađarski ultradesničarski premijer Viktor Orban tokom posjete Rumuniji napao je "miješanje" evropskih i neevropskih rasa, u govoru koji je izazvao bijes opozicionih stranaka i evropskih političara.

"Mi Mađari nismo mješovita rasa. i ne želimo da postanemo mješoviti", rekao je Orban.

Dodao je i kako smatra da zemlje u kojima se miješaju Evropljani i neevropljani "više nisu nacije".

Orban je godinama iznosio slične tvrdnje, ali su ovi komentari dosada najizraženija politika mađarske krajnje desnice.

Katalin Cseh, europarlamentarka iz opozicione stranke Momentum, rekla je da je zgrožena premijerovim govorom.

"Njegove izjave podsjećaju na vrijeme koje mislim da bismo svi željeli zaboraviti. Oni zaista pokazuju prave boje režima", rekla je Cseh.

Orban je govorio tokom posjete Rumuniji, gdje je ranije iznosio glavne političke ideje ili ideološke pravce svog djelovanja. Tamo je 2014. godine prvi put rekao da želi da izgradi "neliberalnu demokratiju" u Mađarskoj.

Ove godine, Orban je održao apokaliptični govor predviđajući pad Zapada i prorekao "deceniju opasnosti, neizvjesnosti i rata", a također je oštro kritizirao vojnu podršku Ukrajini, pozicionirajući se kao glavni saveznik Moskve u EU.

"Što modernije oružje NATO daje Ukrajincima, Rusi će više gurati liniju fronta naprijed. Ono što mi radimo je produžavanje rata", rekao je Orban.

Mađarska je članica NATO-a, ali desničar Orban već dugo održava dobre odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom a proveo je pet sati u Moskvi razgovarajući s ruskim liderom u februaru, neposredno prije ruske invazije na Ukrajinu.

Njegov govor u Rumuniji je uslijedio dva dana nakon što je ministar vanjskih poslova Mađarske iznenadno otputovao u Moskvu na razgovore.

Orban je naveo demografiju, migraciju i pitanja roda kao glavna "bojna polja budućnosti", istog dana kada su se hiljade ljudi okupile u Budimpešti na godišnjoj Povorci ponosa.