Premijer liga BiH
0

Tok utakmice: Velež - Sarajevo 1:1

K. H.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Na stadionu Perica Pero Pavlović u Gabeli igrao se posljednji meč 11. kola nogometne Premijer lige Bosne i Hercegovine između FK Velež i FK Sarajevo, a tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice

Rezultat i strijelci:

Velež - Sarajevo 1:1 (Zajmović 55' / Ikić 75')

90+5' - Suljić je kratko dodao do Avramovskog, ali njegov udarac je blokiran i odmah je Peljto svirao kraj.

90+4' - Nevjerovatna situacija sada u kaznenom prostoru Veleža. Ovčina je ostavio loptu Bogdanoviću, on je uhvatio u ruke i Peljto je svirao indirekt. Posljednja šansa na utakmici i to doslovno iz ničeg.

90+3' - Šansa za Sarajevo, ali je na kraju Abubakar šutirao visoko preko gola. Mogao je Bordo tim doći do pobjede.

90+2' - Ahmetović je šutirao glavom, ali lagano to brani Bogdanović.

90' - Igrat će se još četiri minute sudijske nadoknade.

90' - Šansa za Velež, ali udarac Zvonića je otišao daleko od gola.

90' - Nastavljaju se napadi Veleža, Pantelić je sada izborio novi udarac iz ugla.

89' - Odbrana Sarajeva je očistila ovu situaciju, a onda Ćosić šalje loptu visoko preko gola.

88' - Zvonić je u igri umjesto Halilovića, a Velež će imati novi korner i šansu da dođe do pobjede.

85' - Vršajević je pokušao, ali samo korner za ekipu Sarajeva. Nakon ubačaja iz ugla, nije bilo opasnosti po gol Bogdanovića.

83' - Šansa za Velež! Kombinovali su Ovčina i Haskić, kapiten Rođenih je šutirao, ali van okvira gola. U međuvremenu, Abubakar je zaradio žuti karton.

81' - Ikić je dobio žuti karton. Još jedan zapisan igrač u bilježnici sudije Peljte, a ovo je danas osmi žuti karton.

78' - Haskić na terenu umjesto Zajmovića. Pokušat će Velež doći do sva tri boda u ovom susretu.

77' - Rasplamsala se atmosfera sada na stadionu u Gabeli, nema sumnje da nas očekuje izuzetno zanimljiva utakmica do kraja.

Velež - Sarajevo 1:1 (Ikić 75')

75' - Gooooooooooool! Sarajevo dolazi do poravnanja. Suljić je dodao do Ikića, a on majstorski pogađa za 1:1. Njegov peti gol u ovoj sezoni.

68' - Pršeš je izašao iz igre nakon što je doživio povredu mišića lijeve noge, a na terenu je Anđušić.

64' - Halilović je još jednom izveo slobodan udarac, ali je prebacio gol i lopta je završila u gol-autu. Igrači Veleža prave veliki pritisak na posljednju liniju Sarajeva koja ne može zadržati dugo posjed lopte.

63' - Dvostruka izmjena u ekipi Sarajeva. Mulahusejnović izlazi, Ahmetović ulazi, a iz igre je još izašao Varešanović. Umjesto njega na terenu je Ikić.

62' - Halilović je ubacio, Ikić je bio na drugoj stativi, ali je loše zahvatio loptu.

60' - Vršajević je dobio žuti karton nakon prekršaja nad Halilovićem.

Velež - Sarajevo (Zajmović 55')

55' - Gooooooooooooooooool! Velež dolazi u vodstvo protiv Sarajeva! Dejanović je sada odigrao odličan povratni pas, a na pravom mjestu bio je Zajmović koji rutinski šalje loptu u mrežu. Zasluženo vodstvo Rođenih.

54' - Velika šansa za Velež! Dejanović je bio u sjajnoj poziciji, ali se odlučio za nešto između šuta i centaršuta, a lopta je otišla daleko od gola.

54' - Dejanović je pokušao iz teške pozicije udarcem iz voleja, ali pored gola ide njegov udarac.

48' - Znatno manje uzbuđenja na startu drugog dijela, ali nadamo se da to neće biti trajno, već da ćemo gledati zanimljiv nogomet.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme, s centra su krenuli igrači Sarajeva. Pantelić je na terenu umjesto Džankovića u ekipi Veleža, a Musfatić umjesto Kobiljara u ekipi Sarajeva. Treba reći i to da je u Gabeli počela padati lagana kiša.

Poluvrijeme

Velež - Sarajevo 0:0

45+2' - Vršajević je u posljednji trenutak reagovao ispred Zajmovića. Korner za Velež, posljednja šansa u prvom poluvremenu. Ipak, Peljto je svirao prekršaj i to će biti to od igre u prvom dijelu.

45' - Igrat će se dvije minute sudijske nadoknade.

40' - Igra se zaista žestoko s obje strane, ali rezultat je još uvijek 0:0.

37' - Varešanović je šutirao, ali na kraju samo korner za Sarajevo.

34' - Šansa za Sarajevo, Mulahusejnović je bio pred golom Veleža, ali je Bogdanović istrčao i uhvatio loptu. Tražio je napadač Bordo tima penal, ali Peljto je samo odmahnuo rukama.

32' - Ambiciozan pokušaj Halilovića s lijeve strane, ali lopta ide pored gola.

30' - Sada je i Varešanović dobio žuti karton.

27' - I Suljić je dobio žuti karton, igra se žestoko u ovim trenucima.

25' - Vršajević je bio u šansi pred golom Veleža, ali su defanzivci domaćeg tima izblokirali njegov pokušaj.

22' - Prva prava šansa za Sarajevo! Čataković se oslobodio za prostor, šutirao je, ali Ikić blokira njegov pokušaj koji je išao u okvir gola.

20' - Čirjak je, na drugoj strani, dobio žuti karton. Peljto u ovom meču ništa ne oprašta igračima.

20' - Čataković je prvi igrač Sarajeva koji je šutirao prema golu Veleža, no njegov udarac s nekih 30 metara lagano brani Bogdanović.

19' - Još jedan žuti karton za igrače Veleža, Zeljković je s leđa srušio Varešavnoića i za samo tri minute domaći igrači su dobili tri javne opomene.

18' - Ovčina je pao i tražio penal, ali mu je sudija Peljto pokazao žuti karton zbog simuliranja. Kapiten Veleža tvrdi da nije tražio kazneni udarac, no najbolji bh. arbitar ostao je pri svojoj odluci.

16' - Žuti karton je dobio Kvakić, Peljto mu je bez razmišljanja pokazao javnu opomenu.

14' - Još jedna velika šansa za Velež! Još jednom je šutirao Zajmović, ali na pravom mjestu je golman Sarajeva koji drži svoj tim u igri i brani i ovaj pokušaj.

12' - Nova šansa za Velež! Zajmović je sada sjajno prošao po lijevoj strani, ali njegov udarac je otišao pored gola.

10' - Velika šansa za Velež! Halilović je odlično pokušao s distance, a lopta uz intervenciju Šahinovića pogađa stativu. U nastavku napada domaći igrači su tražili penal, ali je sudija Peljto samo odmahnuo rukama.

9' - Velež nešto aktivniji na početku utakmice, imaju veći posjed lopte, dok Sarajevo na početku svoje šanse čeka iz kontranapada.

6' - Prva šansa za Velež. Zajmović je dobro kombinovao s Ovčinom, šutirao je s lijeve strane, ali pored gola Bordo tima.

4' - Prvi korner za ekipu Veleža, Džanković se dobro oslobodio Drobarova te je izborio ubačaj sa strane. Nakon ubačaja iz ugla, golman Sarajeva je dobro reagovao.

2' - Nogometaši Veleža su pustili Drobarova da iznese loptu skroz do njihovog kaznenog prostora, ali je na kraju Varešanović bio u nedozvoljenoj poziciji.

1' - Utakmica u Gabeli je počela, s centra su krenuli nogometaši Veleža.

15:58 - Sve je spremno za početak utakmice u Gabeli. Igrači izlaze na teren koji je u dobrom stanju.

15:50 - Glavni sudija današnjeg meča je Irfan Peljto iz Sarajeva, a pomagat će mu Sreten Udovčić iz Prijedora i Goran Dujak iz Odžaka. Četvrti sudija je Elvedin Topuzović iz Tuzle, delegat je Jasmin Memišević iz Breke, a posmatrač suđenja Ognjen Valjić iz Banje Luke.

15:45 - Zanimljivo, Sarajevo već sedam uzastopnih mečeva ne zna za pobjedu protiv Veleža, računajući i finale Kupa BiH koje je nakon jedanaesteraca pripalo mostarskom klubu.

Posljednji trijumf Bordo tim je ostvario prije gotovo tri godine kada je u novembru kao gost pobijedio 2:1.

Od tada su odigrali sedam mečeva u kojima je Velež četiri puta slavio (računajući i pobjedu na penale u Kupu BiH), dok su tri meča završena neriješeno.

Utakmica Sarajeva i Veleža ima veoma dugu tradiciju, jer su svoj prvi međusobni duel ova dva tima odigrala u Mostaru 10. novembra 1946. godine, u sklopu Republičke lige BiH.

U godinama koje su uslijedile Sarajevo i Velež su bili najstabilniji i najdugovječniji prvoligaši sa područja BiH, pa je otuda i duel ova dva tima dugo vremena nosio epitet derbija Bosne i Hercegovine.

15:35 - Rezultati 11. kola Premijer lige:

Subota:

Tuzla City – Borac 0:1

Nedjelja:

Leotar – Sloboda 0:0

Zrinjski – Igman 4:0

Široki Brijeg – Posušje 1:0

Željezničar – Sloga 1:0

15:35 - U Gabeli je trenutno sunačno vrijeme, temperatura zraka je 24 stepena, no očekuje se da u toku utakmice padne kiša.

U Gabeli je trenutno sunačno vrijeme, a temperatura zraka je 24 stepena (Foto: G. Š./Klix.ba)
U Gabeli je trenutno sunačno vrijeme, a temperatura zraka je 24 stepena (Foto: G. Š./Klix.ba)

15:30 - Susret ima veliki značaj za oba tima i mogao bi biti prekretnica do kraja jesenjeg dijela sezone.

Rođeni su u posljednje tri utakmice koje su bile veoma teške osvojili pet bodova i u dobroj atmosferi dočekuju Sarajevo. S druge strane, Sarajevo je donekle popravilo formu, ali ne i bodovni saldo.

Nesretno su ispustili pobjede protiv Slobode, Željezničara i Širokog Brijega, a u međuvremenu su poraženi od Zrinjskog i upisali su pobjedu protiv Leotara.

Utakmica će biti zanimljiva i zbog "sudara" trenera - Amara Osima na jednoj i Feđe Dudića na drugoj strani, koji je pred početak sezone iz Veleža prešao u Sarajevo nakon što je Rođenima donio najveće poslijeratne uspjehe.

Tabela:

Standings provided by SofaScore

Osim i Dudić odredili početne postave

15:30 - Za Velež od prve minute igraju: Bogdanović, Zeljković, Pršeš, Ovčina, Hasanović, Ikić, Halilović, Kvakić, Zajmović, Dejanović i Džanković.

[FBPOST]https://www.facebook.com/velez.fk/photos/a.1563284357272088/3309381889328984/[/FBPOST]

Na klupi su: Nanić, Gosto, Zvonić, Ćosić, Anđušić, Šikalo, Haskić, Pantelić i Vehabović.

Za Sarajevo od prve minute igraju: Šahinović, Vršajević, Trako, Čataković, Varešanović, Mulahusejnović, Tomašević, Čirjak, Drobarov, Kobiljar i Suljić.

[FBPOST]https://www.facebook.com/FudbalskiklubSarajevo/photos/a.4571972579488058/5844495848902385/[/FBPOST]

Na klupi su: Dizdarević, Ahmetović, Ramić, Abubakar, Avramovski, Ikić, Čelik, Bijelonja i Mustafić.

15:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 11. kola nogometne m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine između FK Velež i FK Sarajevo. Susret se igra na stadionu Perica Pero Pavlović u Gabeli s početkom u 16 sati.