Izborni gubitnici
100

Stranka sankcionisanog Mirsada Kukića zabilježila je drastičan pad u TK, ostali bez čak 22.000 birača

A. K.
Infografika: A. L./Klix.ba
Infografika: A. L./Klix.ba
Izborna slika u Tuzlanskom kantonu skoro je u cijelosti formirana te su već poznati izborni pobjednici i gubitnici. Shodno analizi volje građana koju je portal Klix.ba uradio za aktuelne i prošle opće izbore, najdrastičniji pad bilježi PDA, dok je rast broja glasova prisutan u SDA, DF-u i SBiH.
Prema posljednjem presjeku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), nakon obrađenih 95,90 posto biračkih mjesta, stranke u Tuzlanskom kantonu, koje će participirati u radu Kantonalne skupštine, dobile su 163.481 glas.

Iako je većina stranaka zadovoljna rezultatom, shodno broju skupštinskih mandata koje će dobiti, gorak okus u ustima ostavlja spoznaja da su zabilježile pad u broju glasača koji su im dali povjerenje, u odnosu na četiri godine ranije.

U Tuzlanskom kantonu, kao apsolutni pobjednik je Stranka demokratske akcije (SDA) sa osvojenih 55.825 glasova. To im je donijelo napredak u broju glasova u odnosu na Opće izbore iz 2018. godine, kada su im svoje povjerenje dale 49.074 osobe. Preliminarno, na osnovu trenutnih izbornih rezultata dobijaju 13 zastupničkih mjesta u Kantonalnoj skupštini.

Pobjednik pao na drugo mjesto

U 2018. godini Socijaldemokratska partija (SDP) u Tuzlanskom kantonu bila je pobjednik Općih izbora sa 49.326 glasova, međutim četiri godine kasnije ovaj politički subjekt bilježi pad na 34.523 glasa. Shodno tome su i završili na drugom mjestu te bi u odnosu na SDA mogli imati pet skupštinskih zastupnika manje.

Najdrastični pad povjerenja građana prisutan je u Pokretu demokratske akcije (PDA), stranke koju je nakon žestokog unutarstranačkog sukoba u SDA formirao Mirsad Kukić. Riječ je o političaru koji se ranije ove godine našao na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, nakon čega se povukao sa mjesta lidera stranke te ga je zamijenila njegova veoma bliska stranačka kolegica Elzina Pirić.

PDA je na Općim izborima 2018. dobila 37.465 glasova, dok je četiri godine kasnije njihov rezultat spao na 15.209 osoba koje su im dale povjerenje. To bi im moglo biti dovoljno za četiri zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski pad bilježi i Naša stranka (NS), koja je prije četiri godine osvojila 9.006 glasova, dok taj broj u aktuelnim Općim izborima iznosi 6.687. Također, gubitnikom se ocjenjuje i Savez za bolju budućnost (SBB) koji je 2018. imao 11.741 glas, dok su ovoj političkoj stranci četiri godine kasnije pripala 4.773 glasa.

Rast DF-a i SBiH

S druge strane, u Tuzlanskom kantonu postoje i stranke koje su ostvarile svoj rast po broju osvojenih glasova. Nakon SDA, na drugom mjestu se nalazi Demokratska fronta (DF) koja je prije četiri godine imala 14.546 glasova, dok su dosad na Općim izborima 2022. dobili povjerenje 18.948 osoba.

Zadovoljni izbornim rezultatom zasigurno mogu biti i u Stranci za BiH (SBiH), uzmemo li u obzir činjenicu da su na Općim izborima 2018. osvojili 8.517 glasova, dok taj broj četiri gode kasnije iznosi 10.411.

Novina u skupštinskim klupama u Tuzlanskom kantonu u novom izbornom ciklusu će biti zastupnici Naroda i Pravde (NiP), stranke koja će prvi put participirati na kantonalnom nivou. Njihovim kandidatima u najmnogljudnijem kantonu u Federaciji BiH pripalo je 9.900 glasova.

Više birača trenutno imaju od Socijaldemokrata BiH (SDBiH) kojima je pripalo 7.205 glasova. Njihovi rezultati za prošli izborni ciklus nisu poznati jer su formirani nakon Općih izbora, posljedično unutarstranačkom sukobu u SDP-u.