Pred finale SP-a
394

Kako zaustaviti iranskog diva? Drugi najviši čovjek na svijetu glavna prepreka odbojkašima BiH

H. H.
Morteza Mehrzad u reprezentaciji Irana (Foto: Twitter)
Morteza Mehrzad u reprezentaciji Irana (Foto: Twitter)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci će večeras igrati finale Svjetskog prvenstva protiv selekcije Irana, a glavna prepreka našoj selekciji na putu do četvrtog zlata bit će iranski div 246 centimetara visoki Morteza Mehrzad (35), vjerovatno najbolji igrač sjedeće odbojke u historiji.

Ovaj pravi div iz Irana najviši je sportista koji se pojavio na paraolimpijskim igrama svih vremena i trenutno drugi najviši čovjek na svijetu odmah iza Sultana Kösena iz Turske (251 cm).

Veličina njegovog dlana je oko 28,5 cm, a veličina Merhzadovog stopala je 39 cm, što je najveće stopalo na svijetu. Inače, težak je 140 kilograma.

Kao tinejdžeru dijagnosticirana mu je rijetka vrsta poremećaja hormona, akromegalija, zbog čega mu pretjerano rastu ruke, stopala i lice. U dobi od 16 godina doživio je nesreću na biciklu pa mu je desna noga prestala rasti (15 centimetara je kraća od lijeve), a od 2011. godine je u reprezentaciji kada ga je uočio selektor Irana i ohrabrio da počne igrati sjedeću odbojku.

Od te nesreće Mehrzad je bio u "izolaciji", sa vrlo malo prijatelja i oklijevao je da se druži s drugima zbog svoje neobične visine i invaliditeta. Također je otkrio da je imao depresiju prije nego što je počeo da igra sjedeću odbojku.

"Bio sam sam, u depresiji, ali život mi se promijenio od kad sam počeo da igram sjedeću odbojku i posebno kad sam postao paraolimpijac", rekao je Mehrzad.

Mehrzad je u tom periodu postao ključni igrač u iranskoj reprezentaciji, a na treba ni čuditi, s obzirom da mu je raspon ruku skoro dva metra.

Ipak, u našem timu misle da mogu zaustaviti iranskog diva, istakavši da u svojoj igri ima nedostatke.

"Merzad je možda više atrakcija. Ima on više nedostataka, dosta visoke ruke i nije pokretan što se tiče bloka. Treba obratiti pažnju na druge igrače, a Merzad dođe, obiđe krug i idemo dalje", kazao je pred utakmicu Mirzet Duran, jedna od uzdanica bh. tima.

Našoj selekciji je ovo šesto finale svjetskih prvenstava, a do sada je BiH tri puta bila prvak svijeta (2002., 2006. i 2014.).

Finale između BiH i Irana na rasporedu je u petak od 20:00 sati u dvorani "Hills" na Ilidži uz direktan prijenos na BHRT.