Odmetanje od PDA
157

PDA gubi zastupnika i u Posavini koji će vjerovatno podržati SDA-ovu listu za Dom naroda

A. K.
Detalj sa današnje konstituirajuće sjednice Skupštine Posavskog kantona
Detalj sa današnje konstituirajuće sjednice Skupštine Posavskog kantona
Posavski kanton dobio je novi saziv Kantonalne skupštine, a konstituirajuća sjednica prekinuta je na izboru kandidata za Dom naroda Parlamenta FBiH. Kako trenutno stvari stoje, izbor bošnjačkog kandidata teći će glatko jer je zastupnik PDA spreman podržati listu SDA.
Konstituirajuća sjednica Skupštine Posavskog kantona danas je prekinuta na tački koja se odnosi na izbor kandidata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, s obzirom na to da kandidatske liste nisu dostavljene.

Rok za to je sutra do 12 sati, a konkretno kada je riječ o izboru kandidata iz reda Bošnjaka, cijeli proces bi mogao biti izvršen bez žrijeba.

Naime, prema nezvaničnim informacijama sa kojima Klix.ba raspolaže, zastupnik Pokreta demokratske akcije (PDA) Mujo Puzić spreman je podržati kandidatsku listu Stranke demokratske akcije (SDA) čime su im osigurana četiri potpisa.

S druge strane, ostaju Socijaldemokratska partija (SDP) sa zastupnikom Damirom Hamidovićem i nezavisni kandidat Emir Beširević koji ukupno broje dva glasa.

Puzićev potez dodatno će produbiti krizu u PDA koja je prije nekoliko dana ostala bez dva zastupnika i u Tuzlanskom kantonu, zbog čega je atmosfera u stranci dovedena do usijanja.

Inače, tokom današnje konstituirajuće sjednice Skupštine Posavskog kantona, zastupnici su položili svečane zakletve i preuzeli svoje mandate. Kako smo ranije objavili, riječ je o 20 zastupnika koji se nalaze u šest stranaka te jednom koji djeluje kao nezavisni.

Natpolovičnu većinu ima HDZ BiH s ukupno 12 mandata, a zatim slijedi SDA sa tri te HDZ 1990 sa dva zastupnika. Po jednog zastupnika imaju SDP, HRS i još uvijek zvanično PDA, ali će se situacija u narednim danima izvjesno promijeniti.

Klubovi konstitutivnih naroda tokom današnje sjednice predložili su Blaža Župarića iz reda hrvatskog naroda za predsjednika tog zakonodavnog tijela, a njegovi zamjenici su Mujo Puzić iz reda Bošnjaka i Svetlana Kamenjaš iz reda srpskog naroda. Svi oni su dobili jednoglasnu podršku zastupnika.

Kako je Klix.ba ranije objavio, razgovori vezano za formiranje nove vlasti još nisu počeli, međutim, izvjesno je da će se u koalicionoj priči naći HDZ BiH i SDA, kao što je to slučaj bio i dosad.