Šef ruske diplomatije
158

Lavrov pohvalio Milanovića zbog izjave da je pošteno da je rat u Ukrajini i NATO-ov

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je pohvalio nedavnu izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića gdje je poručio, između ostalog, da je iskreno i pošteno da je rat u Ukrajini i NATO-ov rat.

Lavrov je ovo poručio na godišnjoj press konferenciji u Moskvi.

Milanović je ovog vikenda u Vukovaru rekao da NATO preko Ukrajine vodi indirektni rat protiv Rusije.

On je tada rekao da odluka o obuci ukrajinskih vojnika ili bilo kakvom upletanju u rat treba biti izbor Hrvatske, koja ne bi trebala činiti što joj nameću veće sile.

"Washington i NATO preko Ukrajine vode proxy rat protiv Rusije. I obrnuto. Međutim, ako nemaš krajnji cilj, ako nemaš plan, onda to završava kao Afganistan", rekao je Milanović.

Milanović, koji se ranije više puta usprotivio sudjelovanju Hrvatske u misiji, ponovio je da je ona pravno jako dvojbena.

"Odluka je da EU prvi put u svojoj historiji sudjeluje u ratu. I to protivno Ugovoru o funkcionisanju EU jer on predviđa isključivo misije izvan teritorija EU", kazao je.

"Plan ne može biti maknuti Putina. Plan ne mogu biti sankcije. To su gluposti. Nećemo ništa postići. Nisu ni Miloševića slomili sankcijama. Idu iz rata u rat. Što bismo trebali biti? Američki robovi?" poručio je tada.