Sastanak još traje
0

Ministar odbrane Njemačke ostao pri svom stavu, još uvijek bez odluke o isporuci tenkova Ukrajini

V. K.
Boris Pistorius na današnjem sastanku u bazi Ramstein (Foto: EPA-EFE)
Boris Pistorius na današnjem sastanku u bazi Ramstein (Foto: EPA-EFE)
Novoizabrani ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius osvrnuo se u razgovoru za njemačke medije o dosadašnjim rezultatima sastanka vojnih zvaničnika u bazi Ramstein te je poručio kako odluka o isporuci tenkova još uvijek nije donesena.
Iako je sastanak još uvijek u toku, Pistorius je naglasio kako ne postoji jednoglasno razmišljanje saveznika kada je riječ o isporuci njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini.

"Svi razlozi za i protiv moraju se pažljivo odvagati. Mnogi ministri su to jasno danas poručili. Neki su očigledno nastavili da insistiraju na brzim isporukama oružja Ukrajini. Nejasno je kada će odluka biti donesena i kako će završiti", rekao je ministar odbrane.

Ipak, ministar je također pojasnio kako će se Njemačka pripremiti za isporuku tenkova ukoliko se ta odluka u budućnosti donese.

"Dao sam nalog za inspekciju zaliha u vojsci, ali i industriji općenito. Konkretno, fokus je na dostupnosti i količinama, kao i kompatibilnosti tenkova s oružjem koje druge države mogu isporučiti Ukrajini", ističe Pistorius.