Razmatra se premještanje
23

Ukrajinski mediji javljaju da će ministar odbrane Oleksij Reznikov biti smijenjen

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinski mediji pozivajući se na izvore u uredu predsjednika Volodimira Zelenskog i vlade Ukrajine prenijeli su informaciju da bi početkom sljedeće sedmice ministar odbrane Oleksij Reznikov mogao biti smijenjen sa svoje pozicije.

Prema informacija Ukrainske pravde, Reznikova bi na poziciji ministra odbrane trebao zamijeniti Kirilo Budanov, trenutno šef odbrambene obavještajne službe.

Napominje se da predsjednikov tim trenutno razmatra na koju poziciju prebaciti Reznikova, jer "niko u Uredu predsjednika ne sumnja da on treba ostati u timu".

Kao opcija, Reznikov se razmatra za preuzimanje dužnosti novog ministra pravosuđa. Prema Ukrajinskoj pravdi, sadašnji ministar pravosuđa Denis Maliuska mogao bi biti poslan kao ambasador u neku evropsku zemlju.

Budanov će najvjerojatnije umjesto njega voditi Ministarstvo odbrane. Poznato je da traži svoju zamjenu na DIU-u.

"Kirilu je jako teško napustiti DIU, ne želi prijeći u Ministarstvo odbrane jer shvata da je to ogroman birokratski stroj. No, nema više vremena za razmišljanje o tome", izvor iz sigurnosne agencije objašnjava.

U intervjuu za Ukrajinsku pravdu koji će biti objavljen uskoro, ministar odbrane komentirao je mogućnost svoje ostavke na pitanje: "je li mu ovo posljednji intervju na ovoj poziciji".

"Nisam vodio nikakve razgovore u vezi s ostavkom na ovu funkciju. Ponovit ću svoj odgovor drugim medijima: 'Svaki dužnosnik treba shvatiti da nije doživotno na funkciji. Mora započeti jednu etapu i završiti je'. Dakle, spreman sam na svaki razvoj događaja. Uopće se ne sramim onoga što sam napravio. Svakako ću imati što pokazati (od stvari) koje sam napravio. A vidjet ćemo što će biti. Ali svaki put kad razgovaram s Ukrajinskom pravdom nešto se stvarno dogodi, to je zanimljiv znak," kazao je Reznikov, prenosi Ukrainska pravda.