Iskreno o ratu
50

Macron: Francuska želi poraz Rusije u Ukrajini, ali ne i njen potpuni slom

V. K.
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron osvrnuo se na trenutno stanje u odnosima između Rusije i Zapada te je poručio kako se ne treba dozvoliti da Ruska Federacija bude u potpunosti slomljena nakon rata u Ukrajini.

U intervjuu za Le Journal du Dimanche, francuski predsjednik je objasnio kako svi očekuju poraz Rusije u Ukrajini, ali da se rat ne smije prebaciti na teritoriju Ruske Federacije.

"Želim poraz Rusije u Ukrajini i želim da Ukrajina bude u stanju da odbrani svoje položaje. Međutim, uvjeren sam da to na kraju neće biti završeno vojno. Ne mislim, kao neki, da Rusiju treba totalno poraziti i slomiti, napasti na njenom tlu. To nikada nije bila pozicija Francuske niti će ikada biti", rekao je Macron.

Pojasnio je kako Rusiju treba povrijediti, ali bez želje za osvetom.

"Ono što nam treba jeste da Ukrajina predvodi vojnu ofanzivu koja će poremetiti ruski front i vratiti priču o pregovorima. Rusiju treba povrijediti, ali bez da se to doživljava kao osveta", ističe prvi čovjek Francuske.

Što se tiče sukoba, Macron je mišljenja kako nijedna strana ne može ostvariti potpunu pobjedu.

"Nijedna strana ne može u potpunosti pobijediti. Ni Ukrajina ni Rusija. Efekti mobilizacije nisu veliki koliko se očekivalo, a imaju i ograničene kapacitete", ističe Macron.