Izvještaj iz 2021. godine
16

Šta su Bidenu poklanjali svjetski lideri: Elizabeta II mu dala svoju fotografiju, a dobio je čak i tepih

V. K.
Biden je tokom 2021. godine dobio brojne poklone od svjetskih lidera (Foto: EPA-EFE)
Biden je tokom 2021. godine dobio brojne poklone od svjetskih lidera (Foto: EPA-EFE)
Američki State Department objavio je izvještaj u kojem su pobrojani pokloni koje su brojni svjetski lideri tokom 2021. godine uručili predsjedniku Joeu Bidenu.

Izvještaj iz 2021. godine javnosti je postao dostupan tek danas, a u njemu se mogu pronaći detalji o tome šta su sve lideri poklanjali Bidenu tokom sastanaka u prvoj godini njegovog mandata.

Između ostalog, na listi su se našli predsjednik Rusije Vladimir Putin, ukrajinski lider Volodimir Zelenski, ali i pokojna kraljica Elizabeta II, ali i niz predsjednika iz azijskih i afričkih zemalja.

Prema izvještaju, kraljica Elizabeta II Bidenu je poklonila svoju fotografiju u srebrenom okviru čija se vrijednost procjenjuje na 2.200 dolara.

Nekadašnji afganistanski predsjednik Ashraf Ghani, nekoliko mjeseci prije nego što je pobjegao iz države, sastao se sa Bidenom te mu je poklonio svileni tepih vrijednosti 9.600 dolara.

Među onima koji su darovali Bidena našla se i bivša njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je američkom predsjedniku set za čaj vrijednosti 780 dolara.

Vladimir Putin, ruski predsjednik za kojeg se ne može reći da je trenutno u dobrim odnosima sa Bidenom, američkom predsjedniku je uručio poklon tokom sastanka u Ženevi 2021. godine, a tom prilikom poklonio mu je stolni set za pisanje u vrijednosti od 12.000 dolara.

S druge strane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski Bidenu je poklonio američku zastavu dimenzija 142x236 centimetara. Njena vrijednost procijenjena je na 700 dolara.

Poklone je dobijala i prva dama SAD-a Jill Biden, a od svih poklona najviše se ističe poklon prve dame Afganistana Rule Ghani koja je, kao i njen suprug, poklonila svileni ćilim u vrijednosti od 19.200 dolara.

Predsjednik Italije Sergio Mattarella prvoj dami SAD-a poklonio je crnu kožnu torbicu vrijednosti 2.410 dolara.

Jedan od poklona koji se također ističe je onaj od predsjednika mongolskog parlamenta koji se odlučio na darovanje 24-karatnog zlatnog medaljona sa mongolskim natpisom. Vrijednost poklona procijenjena je na 5.700 dolara.