Javna infrastruktura
60

Kanton Sarajevo: Počela rekonstrukcija vodovodne mreže koja će trajati dvije godine

B. R.
Rusmir Salić, Migdad Hasanović i Enver Hadžiahmetović (Foto: Vlada KS)
Rusmir Salić, Migdad Hasanović i Enver Hadžiahmetović (Foto: Vlada KS)
Počela je rekonstrukcija vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo koja bi trebala trajati dvije godine, a koja će koštati 9,8 miliona eura osiguranih kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, radovi, koje izvodi konzorcij kompanije Mibral, počeli su u vogošćanskoj ulici Rašida Bešlije. Početku radova prisustvovali su resorni kantonalni ministar Enver Hadžiahmetović (NiP), načelnik Vogošće Migdad Hasanović (SDA) i direktor kantonalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK) Rusmir Salić.

Planirana je rekonstrukcija sistema vodosnabdijevanja na području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad te Vogošća i Ilidža, a u ovoj fazi rekonstrukcija će se biti na trasi od 36 kilometara. Kako su naglasili nadležni, riječ je o rekonstrukciji na mjestima na kojima su najveći gubici vode. Nakon realizacije ovog projekta, koji bi trebao trajati dvije godine, doći će do, kako tvrde, znatnog smanjenja gubitaka vode.

Ministar Hadžiahmetović, načelnik Hasanović i direktor ViK-a Salić dogovorili su da se napravi tačna evidencija korisnika vodovodne mreže. Kako su istakli, na osnovu toga će se pristupiti pripremnim radovima na izvođenju privremenog voda za vodosnabdijevanje i prebacivanje priključaka na privremeni vod u cilju da se radovi na rekonstrukciji završe na zadovoljstvo svih.

Radovi će se izvoditi u 45 ulica Kantona Sarajevo, a neke od njih su ulice: Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Kemala Kapetanovića (Grbavica), dio ulice Hamdije Čemerlića, Behdžeta Mutevelića, Aleja Bosne Srebrene, Osik, Huseina Đoze, Mitra Šućura i Rašida Bešlije, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.