Preokret u revanšu
210

Chelsea odigrao najbolji meč sezone i preko Dortmunda prošao u četvrtfinale Lige prvaka

D. P.
Sjajna utakmica Chelseaja
(Foto: EPA-EFE)
Ekipa Chelseaja odigrala je sjajan meč i nadomjestila zaostatak iz prve utakmice te tako izbacila Borussiju Dortmund iz Lige prvaka. Duel večeras završen je rezultatom 2:0 za domaćina što je bilo dovoljno za ukupnih 2:1 i plasman u četvrtfinale.

Dortmund je donio jedan gol prednosti na Stamford Bridge iz prve utakmice, ali to nije bilo dovoljno. Domaći Chelsea znao je šta želi od prve minute i to je donijelo rezultat.

Prvo poluvrijeme sasvim sigurno je i najbolje koje je Chelsea odigrao ove sezone. Redale su se velike prilike pred golom gostiju iz Njemačke.

Kai Havertz je pogodio stativu na samom startu susreta, a u 38. minuti poništen mu je gol zbog VAR intervencije i ofsajda.

Imali su Plavci u prvom dijelu i šanse preko Kalidoua Koulibalyja i Joaa Felixa, ali nisu mogli do gola sve do same završnice.

Raheem Sterling je u 44. minuti pogodio za erupciju oduševljenja u Londonu. Spetljao se, ali mu se vratila lopta i onda je zakucao iza nemoćnog golmana gostiju. Rezultatom 1:0 otišlo se na odmor.

Samo što se krenulo s centra vidjeli smo najkontroverzniji detalj susreta. Sudija Danny Makkelie je pokazao na penal sasvim opravdano, ali ga je ponovio nakon što je Havertz pogodio stativu.

Nizozemski sudija je ponovio penal jer je procijenjeno da je golman Dortmunda nedozvoljeno prestupio tokom branjenja penala. Iz drugog pokušaja Havertz je bio siguran za 2:0.

Tek kako se meč bližio kraju, tako je i Dortmund zaigrao nogomet. Najbolju šansu u 73. minuti propustio je Niklas Sule, nakon što je ostao sam u petercu Chelseaja.

Posljednju šansu imao je Jude Bellingham nakon udarca glavom u 89. minuti, ali je promašio, tako da Chelsea ide u novo četvrtfinale najelitnijeg nogometnog takmičenja u Evropi.

Rezultat i strijelci:

Chelsea - Dortmund 2:0 (Sterling 44', Havertz 53')