Kvalifikacije za EP
8

Tok utakmice: BiH - Island 3:0

K. H.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je protiv protiv Islanda igrala prvi meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, a na portalu Klix.ba mogli ste uživo pratiti tekstualni prijenos utakmice.
Kraj utakmice

BiH - Island 3:0 (Krunić 14', 40', Dedić 64')

90' - Igrat će se još tri minute sudijske nadoknade.

90' - Ništa vrijedno spomena se ne dešava na terenu, a trećim golom naši igrači su riješili pitanje pobjednika.

80' - Islanđani čuvaju loptu, pokušavaju doći do utješnog gola, ali je sve to bezuspješno.

77' - Zmajevi mirno privode utakmicu kraju.

72' - Dedić uz velike ovacije izlazi s terena, a umjesto njega je ušao Hadžikadunić. Također, Prcić je na terenu umjesto Hadžiahmetovića.

71' - Nema prilika, u potpunosti je pao tempo igre.

67' - Izmjena u ekipi Islanda. Thorsteinsson je izašao, na terenu je Ellertsson, a izašao je i Sigurdsson, dok je na terenu Anderson. Također, mijenjao je i Hadžibegić, a umjesto Prevljaka na terenu je Kodro.

65' - Dedić je podigao dres i dobio žuti karton.

Bosna i Hercegovina - Island 3:0 (Dedić 64')

64' - Gooooooooooooool! Dedić fantastično pogađa za 3:0. Ušao je s desne strane u sredinu, a nakon toga fantastično pogodio lijevom nogom. Razoran udarac, neodbranjivo za golmana Islanda, ma bravo majstore!

59' - Značajno je pao tempo igre u drugom poluvremenu, a i očekivano, naši igrači čuvaju stečenu prednost.

53' - Nema šansi u drugom poluvremenu, igra se na sredini terena.

46'- Počelo je drugo poluvrijeme. S centra su krenuli gosti iz Islanda.

Prvo poluvrijeme

45+3' - Tahirović i Gudmundsson su dobili žute kartone.

45' - Igrat će se tri minute sudijske nadoknade.

45' - Posljednji pritisak Zmajeva u prvom poluvremenu, imali smo korner, u jednom trenutku smo tražili i penal, ali je sudija samo odmahnuo rukama.

44' - Nastavljaju naši igrači s napadima. Sada je Gazinbegović odlično šutirao, ali golman Islanda spašava i treći gol Zmajeva.

41' - Sjajna atmosfera na Bilinom Polju nakon drugog gola Krunića.

Bosna i Hercegovina - Island 2:0 (Krunić 40')

40' - Goooooooooooooooooool! Zmajevi postižu i drugi gol, opet je Krunić pogodio! Dedić je još jednom probio po desnoj strani, ubacio je i na kraju se lopta odbila do veznjaka Milana, koji pogađa za 2:0. Zasluženo vodstvo našeg tima! Bravo, Zmajevi!

39' - Opet je pao tempo igre, nadamo se da ćemo do poluvremena uspjeti sačuvati prednost. Za sada, dobro kontrolišemo dešavanja na terenu.

35' - Nova opasna situacija pred golom Šehića. Nakon duge lopte, Miličević je odlično reagovao i na kraju je Šehić uhvatio loptu. Bila je to lopta koja je letjela više od 50 metara, no na kraju smo srećom uspjeli da se odbranimo.

33' - Dobar pokušaj Islanđana, nakon centaršuta s lijeve strane glavom je šutirao Gudmundsson, ali je lopta otišla pored gola. Treba reći i to da naš večerašnji protivnik jako rijetko prelazi centar igrališta i da teško kroz bilo kakav posjed lopte probijaju našu odbranu.

32' - Nakon kornera, lopta se odbila do Tahirovića, ali njegov pokušaj je otišao daleko od gola.

31' - Pokušaj Saničanina glavom, išlo je to pod prečku, ali brani golman Islanda.

28' - Malo je pao tempo igre, no to je i očekivano jer su naši igrači zaista odlično napadali u prvih 25 minuta igre.

24' - Hadžiahmetović je ubacio, a Ahmedhodžić glavom šutira preko gola. Znatno bolja igra naših igrača.

24' - Odlično igra naš tim, a sjajnu igru nastavlja pružati Amar Dedić. Još jednom je igrač rođen 2002. godine probio po desnoj strani te je izborio novi korner za naš tim.

19' - Još jedan pokušaj naših igrača, Demirović je sada šutirao, ali preko gola. Krunić je dobio još jedan udarac u glavu, a zbog toga je sudija pokazao žuti karton gostujućem igraču Pálssonu.

17' - Gostujći nogometaš Haraldsson je zaustavio kontranapad Zmajeva koji je predvodio Krunić i zasluženo je dobio žuti karton.

16' - Ovaj gol svakako će dati krila našim igračima, koji su odmah nastavili s napadima prema golu Islanda. Jako, jako važan gol.

Bosna i Hercegovina - Island 1:0 (Krunić 14')

14' - Goooooooooooool! Zmajevi zasluženo vode protiv Islanda! Dedić je sjajno probio po desnoj strani, ubacio je loptu za Prevljaka, a nakon što je njegov udarac blokiran, lopta se odbila do Krunića koji iz neposredne blizine pogađa za 1:0.

10' - Nova velika šansa za Zmajeve! Dedić je ubacio s desne strane, Demirović glavom šutira iz punog trka s nekih 10-ak metara, ali sjajno to brani golman Islanda.

8' - Srećom, ubrzo se oporavio, a Islanđani nakon kornera nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti naš gol.

7' - Krunić se u ovom trenutku žali na jednu povredu nakon što je dobio udarac u glavu.

5' - Velika šansa za Zmajeve! Demirović je izašao sam ispred golmana Islanda, ali mu je on odbranio udarac. Mogli smo već na samom početku doći do prednosti.

5' - Dobra akcija našeg tima! Demirović je lijepo primio loptu na sredini terena, povukao je nekih 20-ak metara i uposlio Hadžiahmetovića, no veznjak Bešiktaša nije uspio pronaći Prevljaka u sredini i propala je ova akcija Zmajeva.

4' - Prva opasna situacija pred našim golom. Prijetili su Islanđani ubačajem iz slobodnog udarca, ali s druge stative nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti naš gol i na kraju je Šehić uhvatio loptu.

1' - Prvi opasan napad naše selekcije, imali smo situaciju četiri protiv četiri, Hadžiahmetović je tražio Prevljaka, ali nismo uspjeli šutirati prema golu Islanda.

1' - Utakmica je počela. S centra su krenuli naši igrači. Sretno BiH!

20:44 - Završeno je intoniranje himni, sve je spremno za početak utakmice.

20:40 - Igrači izlaze na teren, na Bilinom Polju vlada sjajna atmosfera.

20:38 - Povrijeđeni Edin Džeko je izašao na teren, a dobio je veliki pozdrav i ovacije s tribina. Zaista se nadamo da povreda nije ozbiljnije prirode i da će već u nedjelju protiv Slovačke igrati za našu selekciju.

Džeko je na klupi, isključivo kako bi dao podršku ekipi, a spisak s igračima koji će igrati je poslan sinoć poslije treninga, kada se još vjerovalo da ga mogu osposobiti.

20:37 - Igrači su u tunelu, uskoro će izaći na teren, nakon toga slijedi intoniranje himni, a zatim i početak utakmice.

20:35 - Kada je u pitanju sam duel, glavni sudija meča u Zenici će biti litvanski arbitar Donatas Rumsas, a pomagat će mu Aleksandr Radius i Dovydas Sužiedėlis, dok je četvrti sudija Robertas Valikonis - svi iz Litvanije.

20:30 - Nažalost, upravo je stigla informacija da Džeko neće biti ni na klupi za rezervne igrače te nema nikakve šanse da pomogne večeras saigračima.

20:15 - Island u Zenicu stiže "kao naručen". Riječ je o selekciji koja je prošla kroz tešku smjenu generacija i na Bilino Polje dolazi bez zvijezda koje su ovu selekciju vodile do historijskih uspjeha u protekloj deceniji.

Najveća zvijezda islandskog nogometa Gylffi Sigurdsson nije više aktivan nogometaš zbog procesa suđenja koji se vodi protiv njega, dok nema ni ostalih velikih zvijezda iz proteklog perioda poput dosadašnjeg zamjenika kapitena Birkira Bjarnasona te iskusnih Johanna Berga Gudmundssona, Jona Dadija Bodvarssona, Victora Palssona...

Selekcija Islanda je potpuno podmlađena i teško je reći koliko može. Kao potpuna nepoznanica, selekcija sa sjevera Evrope učinit će sve da nam pomrsi račune, ali je pitanje koliko može ostvariti s potpuno novim timom.

Islanđani će se kad-tad uigrati i zbog toga je važno što nam stižu u Zenicu već u prvom kolu. Stoga, pobjeda je još veći imperativ i za loš rezultat gotovo da nema opravdanja.

Toga su svjesne i svjetske kladionice koje znatno veće šanse za pobjedu daju Hadžibegićevom timu. Svjetski bookmakeri ulogu prilično velikog favorita daju našoj reprezentaciji. Koeficijent na pobjedu Zmajeva iznosi 1.80 u većini svjetskih kladionica, dok je na Island između 4.20 i 4.50. Koeficijent na podjelu bodova je 3.50.

20:00 - Na konferenciji za medije jučer je selektor Hadžibegić poručio da ne može garantovati je li BiH favorit u ovom duelu.

"Favoriti smo ako ih pobijedimo. Imam respekt, svi igraju evropske lige. Prije 10 godina oni su bili nešto drugo, pa bih imao druge termine kako i šta reći, ali sada imam respekt i želim ukazati na važnost krajnjeg rezultata", kazao je Hadžibegić.

20:00 - Na startu kvalifikacija u Zenici se sudaraju dvije selekcije koje su stigle iz drugog i trećeg šešira u ovu grupu. Idealna najava i otvaranje grupe u kojoj bi neka od selekcija mogla napraviti krupan korak ka plasmanu na Evropsko prvenstvo.

Bosna i Hercegovina novi ciklus kvalifikacija dočekuje s novim selektorom. Ivayla Peteva naslijedio je Faruk Hadžibegić i odmah mu je postavljen jasan cilj, a to je isključivo plasman na smotru najboljih selekcija Evrope.

Za Hadžibegića ovo je drugi mandat na klupi Zmajeva, ali ovoga puta plasman na Evropsko prvenstvo je imperativ. Osim što dvije selekcije iz svake grupe odlaze na Euro, BiH već ima osiguran baraž što su omogućili rezultati postignuti pod Petevom u Ligi nacija.

20:00 - Poznati su sastavi:

Hadžibegić se na povratničkom debiju odlučio za debitanta Benjamina Tahirovića, ali svakako najveće iznenađenje je neigranje Edina Džeke od prve minute. Kapiten Zmajeva u ovome susretu bit će Ibrahim Šehić.

Bosna i Hercegovina: Ibrahim Šehić, Anel Ahmedhodžić, Hrvoje Miličević, Siniša Saničanin, Amar Dedić, Amir Hadžiahmetović, Benjamin Tahirović, Rade Krunić, Jusuf Gazibegović, Smail Prevljak i Ermedin Demirović.

Na klupi su: Vasilj, Pirić, Hadžikadunić, Kovačević, Duljević, Cimirot, Prcić, Gojak, Džeko, Bilbija, Kodro i Mešanović.

Za Island od prve minute igraju: Runarsson, Olafsson, Gretarsson, Magnusson, Palsson, Sigurdsson, Traustason, Haraldsson, Thorsteinsson, Gudmundsson, Finnbogason

20:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 1. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine između selekcija Bosne i Hercegovine i Islanda. Meč se igra na stadionu Bilino Polje u Zenici s početkom u 20:45 sati.