Azerbejdžan
40

Ilham Aliyev stigao u Predsjedništvo BiH, dočekan uz najviše vojne počasti

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev je stigao u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini te se sastao sa članovima Predsjedništva Željkom Cvijanović, Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem.
Aliyev je svečano dočekan kod zgrade Predsjedništva BiH uz najveće vojne počasti gdje se rukovao i fotografisao sa domaćinima, a nakon čega su uslijedili sastanci.

Kako je najavljeno, azerski lider se sa tročlanim Predsjedništvom sastaje pojedinačno, na têtе-à-têtе susretima. Nakon toga uslijedit će grupni sastanak delegacija BiH i Azerbejdžana. Zanimljivo je da su gosti u BiH došli u velikom broju, odnosno najavljeno je čak 100-injak članova delegacije.

Planirano je da dvije države potpišu Zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu povodom čega će održati i konferenciju za medije.

Fokus razgovora bi trebala biti ekonomska saradnja s naglaskom na oblast energetike.

Uoči dolaska predsjednika Azerbejdžana razgovarali smo sa političkim analitičarom Jahjom Muhasilovićem koji ističe da nam ova posjeta otvara brojne mogućnosti za povećanja projekata i investicija s obzirom na to da nemamo nikakvih otvorenih pitanja.

S obzirom na to da je riječ o državi koja je u svom regionu sila, a i ubuduće će biti sve važniji faktor na međunarodnoj sceni, posjeta je velika prilika za BiH, koja se ne ukazuje tako često.