Šta je pozadina?
294

Zašto firma "Zrak" ide u stečaj iako preduzeće čekaju višemilionski ugovori?

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Konačna odluka o stečaju preduzeća "Zrak" očekuje se danas. Iako bi ovo preduzeće potencijalno u narednom periodu očekivali višemilionski poslovni ugovori prognoze nisu optimistične i, kako nam kažu radnici, odluka o proglašenju stečaja je izvjesna.
Emir Kominlija, predsjednik Sindikata firme "Zrak" kazao je u razgovoru za Klix.ba da radnici ovaj dan provode u iščekivanju, jer bi na adresu preduzeća sudska odluka trebala stići svakog trenutka.

"Informacije koje mi imamo nisu dobre, proglasit će stečaj. Mislimo da je sve planski napravljeno i da su se prepali da će se vidjeti da je istina sve što smo pričali, a to je da firma ima perspektivu, da su ranije rađene malverzacije, vjerovatno ih je strah svega toga i pokušavaju što prije da završe priču", kaže nam Kominlija.

Primanja 56 radnika koji rade u ovom preduzeću su se koliko-toliko stabilizirala. Od decembra su, navodi Kominlija, primili tri plate.

Sa austrijskom kompanijom Hirtenberger je potpisan strateški ugovor u oblasti vojne industrije.

Emir Kominlija i Edin Čano (Foto: D. S./Klix.ba)
Emir Kominlija i Edin Čano (Foto: D. S./Klix.ba)

"Pri kraju smo završetka realizacije ovog ugovora i robu trebamo slati u junu. Osim toga, imamo najavu da bi s ovom kompanijom trebali realizirati tri ugovora godišnje, što je za nas nevjerovatno, a koja vrijede ukupno dva miliona KM", objašnjava Kominlija.

Također, prošle sedmice su u posjeti "Zraku" došli predstavnici firme iz Bugarske s kojom je ovo preduzeće ranije srađivalo.

"I s njima vodimo pregovore o novom ugovoru vrijednosti od dva ili tri miliona eura. Sve je krenulo, nazire se svjetlo na kraju tunela, dobili smo podršku načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića, pa i nekih ljudi iz Vlade FBiH, i baš kada bi trebalo biti puno posla desi se stečaj", ističe razočarno Kominlija.

Međutim, radnici su odlučni i, kako nam kaže, neće pustiti da nepravda tek tako prođe.

"Svi smo ko jedan. Znamo da se nije lako boriti i sa državom, sudom i drugim lobijima koji su jači od nas, ali mi ćemo se boriti do zadnjeg dana. Sve dok postoji šansa za spas firme, borit ćemo se i preko našeg novog advokata ulaganjem žalbi. Mi ćemo na sindikalni način da se borimo koliko budemo u mogućnosti", zaključuje Kominlija.

Kominlija je podsjećamo prošle sedmice na press konferenciji iznio i jednu ideju koja može biti jedna od pozadinskih priča u vezi Zraka. Naime predstavnik sindikata je kazao da postoji ideja da se grade zgrade na mjestu sadašnje firme Zrak.

Podsjećamo, dugovanja za neisplaćane plate bivšim i jednom broju sadašnjih uposlenika koji su podnijeli zahtjev za stečaj putem svog advokata jedan je od najvećih problema ove firme.

Osim toga, problem leži i u tome što u Agenciji za vrijednosne papire i dalje važi potpis Nedžada Koldže, koji je s direktorske pozicije smijenjen prije tri mjeseca, ali i dalje na bilo kakav korak moraju čekati njegovu saglasnost.