Vrhunac bezobrazluka
378

Regionalni mediji ismijavaju skandalozne sudijske odluke: Cirkus u Premijer ligi BiH

N. K.
Sporne situacije iz Sarajeva i Banja Luke (Foto: Screenshot)
Sporne situacije iz Sarajeva i Banja Luke (Foto: Screenshot)
Skandalozne sudijske odluke obilježile su posljednje 27. kolo m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine, a sramotni potezi sudija dospjeli su i na naslovnice regionalnih medija.
U centar pažnje prvo je dospjela nevjerovatna sudijska odluka na utakmici između Sarajeva i Tuzla Cityja (1:0). Naime, Tuzla je u 74. minuti postigla regularan pogodak za izjednačenje, ali je on bio poništen jer su sudije dosudile ofsajd iako je igrač Sarajeva nespretnim dodavanjem gurnuo igrača gostiju u 100-postotnu šansu.

Naime, Besim Šerbečić je želio vratiti loptu svom golmanu, ali je dodao u noge protivniku koji je povukao kontranapad nakon kojeg se zatresla mreža gola Sarajeva. Pomoćni sudija je ipak pokazao da je riječ o ofsajdu, a takva situacija ostavila je u nevjerici igrače Tuzle, a čak su se i domaći navijači Sarajeva na tribinama smijali odluci sudije Ermina Sivca.

"Cirkus u Premijer ligi BiH. Pogledajte jednu od najgorih sudijskih odluka ikad", naslov je na hrvatskom portalu Index.hr, dok je srbijanski Telegraf.rs priču donio uz sličan naslov: "Cirkus u Bosni! Pogledajte jednu od najgorih sudijskih odluka u historiji, smijali su se i navijači Sarajeva."

Inače, na ovom susretu je bio poništen i čist gol Sarajevu, a tu je bilo i dosta drugih diskutabilnih odluka.

Samo dan poslije nova afera budući da je Borac do pobjede protiv Igmana stigao nakon poklonjenog penala. Naime, Ninković je u 33. minuti bio između dvojice igrača Igmana. Uspio se osloboditi Dupovca, a zatim mu je Velić izbio loptu. Uslijedio je kontakt Ninkovića i Velića, a sudija Dražen Marić je uz nevjericu gostujućih igrača dosudio penal iako je očito bilo da je riječ o prekršaju igrača Borca. Siguran s bijele tačke bio je upravo Ninković.

"Pogledajte kakav je penal dosuđen u Premijer ligi BiH", naslov je novog teksta na Indexu kojim se čude sudijskim krađama u našem prvenstvu.

Podsjetimo, mnogi klubovi se žale da banjalučki klub ima ogromnu pomoć sudija otkako je predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine postao Vico Zeljković, inače bivši predsjednik Borca.

Navijači u BiH su opravdano zabrinuti za regularnost takmičenja budući da se bliži kraj prvenstva, a pogotovo što su aktivne borbe na svim frontovima osim one za titulu prvaka budući da je Zrinjski stigao na pobjedu od odbrane trofeja.