Ukusni zalogaji
25

Mekane ko duša: Japanske palačinke je vrlo jednostavno pripremiti

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Japanske palačinke imaju laganu i prozračnu strukturu. U Japanu su uglavnom dio tradicionalnog doručka i serviraju se uz slatke priloge poput voća i različite preljeve.
Svojom strukturom podsjećaju na one američke, ali su znatno mekanije i veće. Iako njihova priprema izgleda zahtjevna zbog različitih kuhinjskim alata koji nisu dostupni svima, sve što vam zapravo treba jesu tava s poklopcem, dvije zdjele i ručni kuhinjski mikser.

Sastojci za prvu smjesu:

  • dva žumanceta
  • dvije kašike šećera
  • jedna vrećica vanilin šećera
  • dvije kašike mlijeka
  • jedna kašika ulja
  • četiri pune kašike brašna
  • pola vrećice praška za pecivo

Sastojci za drugu smjesu:

  • četiri bjelanceta
  • pola vrećice praška za pecivo
  • tri kašike šećera

Priprema:

Za početak mikserom umutite žumanca sa šećerom dok ne dobije pjenastu strukturu. Potom lagano sipajte suhe sastojke i nastavite mutiti. Ne smiju ostati grudvice. Potom u drugoj posudi mikserom umutite bjelance s praškom za pecivom postepeno dodavajući šećer. Mutite dok se ne smjesa ne pretvori u čvrst snijeg.

Nakon što umutite obje smjese, spojite ih tako što ćete u smjesu od žumanceta postepeno laganim pokretima dodavati smjesu bjelanceta. Nemojte previše mutiti da se smjesa ne bi spustila.

Naredni korak je da uključite ringlu na srednju temperaturu i stavite na nju dublju tavu gdje ćete papirnim ubrusom prebrisati površinu s malo ulja. Stavljate smjesu većom kašikom i poklopite ih poklopcem tave. Ostavite da se tako peku oko pet minuta.

Nakon toga maknite poklopac i na svaku palačinku dodajte još po jednu kašiku smjese. Okrenite ih pa pecite još pet minuta. Palačinke bi trebale ostati svijetle boje.