Dženaza u Veljacima
0

Nakon 31. godinu u Bratuncu je šest žrtava rata konačno pronašlo svoj smiraj

A. K.
Foto: MINA
Foto: MINA
Prije tačno 31. godinu u bratunačkim selima je počinjena egzekucija Bošnjaka, a do danas posmrtni ostaci svih njih nisu pronađeni. Na 17. kolektivnoj dženazi danas je sahranjeno šest žrtava koji su svoj konačni smiraj pronašli u kaburima Memorijalnog kompleksa Veljaci.
Suze, bol i jecaji danas su dominirali u Memorijalnom kompleksu Veljaci u kojem je obavljena kolektivna dženaza za šest žrtava rata, koji su u proteklom periodu pronađeni u nekoliko masovnih grobnica.

Članovi porodica, prijatelji te lokalno stanovništvo danas su u kabure spustili Aliju (Ramo) Hodžića, rođenog 1963. godine, zatim Amiru (Adil) Paraganliju, rođenu 1985. godine, Sabahetu (Šukrija) Hasanović, rođenu 1952. godine, Safiju (Rahmo) Paraganliju, rođenu 1961. godine, Rukiju (Selim) Paraganliju, rođenu 1925. godine te Šaćira (Šahin) Muminovića, rođenog 1952. godine.

Najmlađa žrtva danas sahranjena je Amira Paraganlija koja je u vrijeme smrti imala svega sedam godina. Prema iskazima svjedoka, krvnici su u nju pucali, kao što su učinili i njenoj nani Rukiji i majci Safiji, koje su danas također sahranjene.

Iz cijele porodice Paraganlija, jedino su ostali živi Safijin sin i kćerka Amir i Samra, koji su danas svoje najmilije u suzama spustili u kabure.

Današnjoj kolektivnoj dženazi su prisustvovali članovi porodica žrtava, vjerski službenici i ličnosti iz javnog i političkog života te predstavnici Islamske zajednice u BiH.

Klanjanjem dženaze i učenjem na kaburima završen je vjerski dio programa u Veljacima, gdje je do danas sahranjeno 316 žrtava, a još uvijek se traga za okvirno 200 osoba.