Politička prepucavanja
1

Tanović odgovorio na prozivke da je u Novom Sarajevu formirana nova većina iza koje stoji SDA

B. R.
Hasan Tanović, načelnik Novog Sarajeva (Foto: D. S./Klix.ba)
Hasan Tanović, načelnik Novog Sarajeva (Foto: D. S./Klix.ba)
Načelnik Novog Sarajeva Hasan Tanović (SDP) osvrnuo se na promjene u rukovodstvu u općinskom vijeću ponovo kritikujući djelovanje vijećnika NiP-a kao nekadašnjeg koalicionog partnera.
Prema njegovim riječima, u ranim jutarnjim satima, nakon dvije i po godine političke torture, ucjena i različitih opstrukcija, Robert Pleše (NS) je smijenjen sa funkcije predsjedavajućeg, a Nijaz Džaka (NiP) sa funkcije dopredsjedavajućeg općinskog vijeća. Istakao je zašto su spomenuti smijenjeni.

"Ono što je, između ostalog, prethodilo ovoj odluci jeste neusvajanje izvještaja o radu općinskog vijeća za ovu godinu, opstrukcije usvajanja ovogodišnjeg budžeta, ali svakako i grubo kršenje zakona i procedura pri imenovanju općinske izborne komisije te posljedično tome nemogućnost izbora savjeta mjesnih zajednica. Zbog toga smo jedina lokalna zajednica koja je građanima uskratila da se pitaju o svojim pravima", naglasio je Tanović.

Negira da je izborom Danijele Šahat, bivše NiP-ove vijećnice, za predsjedavajuću u vijeću formirana nova većina kojoj pripada i SDA. Poručio je da je to, kako je naveo, spin novosarajevskog NiP-a.

"Prije svega, želeći da izmanipulišu građane kao i bezbroj puta do sada općinski vijećnici NIP Novo Sarajevo su počeli da plasiraju spinove kako se u Novom Sarajevu okupila “nova većina”, te kako iza neke “nove” koalicije stoji SDA, što ni u kom slučaju nije istina obzirom da niti jedna opoziciona stranka niti klub nisu iskazali želju za tim, niti su, prema mojim saznanjima, donošenje ovakvih odluka, bilo čime međusobno 'uslovili'. Naprotiv", rekao je.

"Niti jedna opoziciona stranka, niti (vijećnički) klub nisu iskazali želju za tim, niti su, prema mojim saznanjima, bilo čime uslovili donošenje ovakvih odluka. Naprotiv. Nije formirana nova većina, nikada nije bilo govora o tome i niti je bilo ko pomislio da će se sljedeći procesi dešavati bez vijećnika NS-a", tvrdi.

Zamjerke NiP-u

Načelnik Novog Sarajeva je potom imao više zamjerki na NiP-ove vijećnike, a to je da:

  • "Svjesno prikrivaju da odavno ne postoji većina;

  • Žele sakriti poraznu političku činjenicu da je pet od devet NiP-ovih vijećnika od početka mandata napustilo ovaj klub;

  • Konstantno su vršili pritisak na Bh. blok (SDP i NS) kako bi ostvarili dominaciju".

Poručio je da je vrijeme da se SDP na svim nivoima vlasti tretira onako kako zaslužuje, kao "pobjednik izbora, najveća i najodgovornija stranka".

NiP-ovo uskraćivanje podrške

Podsjećamo, NiP je krajem februara ove godine uskratio podršku Tanoviću, a kao razloge za to su tada naveli:

  • Da se milionski iznosi prenose iz jedne u drugu budžetsku godinu, što je za njih pokazatelj da ne zna trošiti kako je planirano budžetom;

  • Da je izostala finansijska revizija prethodne općinske administracije na čijem je čelu bio Nedžad Koldžo iz SDA, a da je ova revizija bila jedno od predizbornih obećanja;

  • Da nije realizovao zaključak općinskog vijeća da se vrati, tj. poništi ugovor o nabavci električnog terenca, nabavljenog na leasing;

  • Da je "pokazao temeljno neznanje" pri nabavi dekorativne rasvjete za Vilsonovo šetalište.

Podsjećamo, SDP, NiP, NS i NBL, koji je ujedinjenjem sa ASDA formirao NES, na posljednjim lokalnim izborima u Novom Sarajevu su bili u predizbornoj koaliciji.