Euro 2024
127

Tok utakmice: BiH - Luksemburg 0:2

K. H.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na stadionu Bilino Polje u Zenici igrao se meč 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine između selekcija BiH i Luksemburga, a na portalu Klix.ba mogli ste uživo pratiti tekstualni prijenos ovog susreta.
Kraj utakmice

BiH - Luksemburg 0:2 (Borges Sanches 4', Sinani 74')

90+9' - Velika šansa za BiH! Hamulić je šutirao, ali brani gostujući golman.

90+8' - Naši igrači drže loptu, ali ne pokušavaju uraditi ništa prema golu odlično zatvorenih gostujućih igrača.

90+4' - Tužna slika s polupraznog Bilinog Polja u Zenici...

90' - Igrat će se osam minuta sudijske nadoknade.

88' - Veliki dio navijača je već napustio stadion. Ni igre, ni šansi, ni pritiska na gol Luksemburga. Tužno izdanje naših Zmajeva.

86' - Tenzije na terenu, Džeko je nervozan zbog svega što se dešava, a sve nakon što ga je Martins žestoko srušio s leđa i napravio oštar prekršaj.

84' - Jalovi napadi našeg tima, sve je ovo daleko od gola.

80' - U potpunosti je pao tempo igre. Bit će ovo jedan od najtežih poraza naše reprezentacije u historiji.

77' - Svi na Bilinom Polju skandiraju selektoru Faruku Hadžibegiću da napusti klupu Zmajeva.

BiH - Luksemburg 0:2 (Sinani 74')

74' - Gooooooool! Sinani koristi veliku grešku u našoj odbrani, Šehić je također loše istrčao, a onda pogađa za 2:0. Bruka u Zenici!

72' - Pjanić je sada pao u kaznenom prostoru, ali sudija je samo odmahnuo rukama.

70' - Nema pravih šansi, jako loše igramo. Na teren ulaze Menalo i Prevljak, a izlaze Stevanović i Cimirot.

67' - Mora se reći i to, jako čudan kriterij sudije iz Izraela. Sada je Kolašinac oboren, bio je to čist žuti karton, ali on nije ni razmislio o tome.

64' - Hamulić je pogodio stativu, ali je ranije bio u nedozvoljenoj poziciji.

63' - Hamulić se fino izborio za prostor, probio prvi blok Luksemburga, a onda je srušen i Martins je dobio žuti karton.

60' - Tek sada se nervoza uvukla u redove naših navijača, ali i igrača. Bit će jako, jako teško doći do poravnanja ili pobjede, koja nam je u ovom trenutku prijeko potrebna.

56' - Hadžiahmetović je promašio penal! Nevjerovatno je da Pjanić ili Džeko nisu preuzeli odgovornost u ovom jako teškom trenutku za naš tim. Hadžiahmetović je šutirao visoko preko gola.

53' - Penal za Zmajeve! Džeko je izborio penal, a sudija iz Izraela je ispravio prvobitnu odluku i pokazao na bijelu tačku.

52' - Cimirot je ubacio za Džeku, naš napadač pada i traži penal, ali sudija iz Izraela nije ništa svirao. VAR provjerava penal za naš tim! Sudija će otići pogledati ovu situaciju!

50' - Ubacio je Hadžiahmetović, ali Stevanović je glavom loše šutirao.

47' - Velika šansa za Luksemburg! Opet je Barišić pogriješio, Barreiro je izašao sam ispred Šehića, ali spasio nas je sada naš golman. Sreća, velika sreća za naš tim, teško bi se vratili da smo primili drugi gol.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Dvostruka izmjena u našem timu, na terenu su Hadžiahmetović i Hamulić, a izašli su Kodro i Tahirović.

Prvo poluvrijeme

45+3' - Pritisak naših igrača, ali nismo uspjeli doći do gola i šanse. Zvižduci na Bilinom Polju, sada znatno glasniji, čini se kao da zviždi čitav stadion.

45+1'- Stevanović je ubacio za Džeku, ali naš napadač nije uspio doći do lopte.

45' - Igrat će se tri minute sudijske nadoknade.

42' - Luksemburg je imao centaršut iz slobodnog udarca s desne strane, ali je Saničanin izbacio loptu. Nakon stative u 18. minuti, nismo imali nijednu pravu šansu.

38' - Luksemburg je u potpunosti "umrtvio" utakmicu, drži naše igrače daleko od gola, a na kraju krajeva, oni su ti koji imaju veći posjed lopte.

35' - Svaki put kada naši igrači vrate loptu prema Šehiću, čuju se zvižduci navijača.

34' - S vremena na vrijeme se čuju zvižduci s tribina, jasno je da navijači nisu očekivali ovakav početak utakmice.

30' - Sudija je kratko pozvao igrače na pauzu zbog velike vrućine.

27' - Imali smo sada dva opasna napada. Prvo je Kolašinac probio po lijevoj strani, ali je odbrana Luksemburga izbacila loptu, a nakon novog napada, Cimirot je ubacio, no ravno u ruke gostujućeg čuvara mreže.

24' - Treba reći da Luksemburg igra zaista dobro, posebno u posjedu lopte. Rizikuju, ali im to za sada prolazi za rukom.

20' - Džeko je sada pokušao, ali brani golman gostiju. Žestok pritisak naših igrača.

18' - Velika šansa za BiH! Dedić je ubacio s desne strane, Stevanović je prebacio na drugu stativu, ali Kodro nije uspio ubaciti loptu u mrežu. Pogodio je stativu!

15' - Probali su gosti još jednom, nakon ubačaja s lijeve strane probao je Olesen, no bio je to lagan plijen za Šehića.

13' - Velika šansa za BiH! Pjanić je ubacio, Kodro glavom šutira, ali malo pored gola. Mogli smo sada doći do poravnanja.

12' - Prvi korner i za naš tim. Stevanović je ubacio, ali odbrana Luksemburga izbacuje u korner. Pjanić će ubaciti.

11' - Sinani je izborio prvi korner za gostujuće igrače. Borges Sanches je ubacio, ali Kodro je izbacio loptu.

10' - Napadaju naši igrači, iako smo rano primili gol, vidi se jasna želja da brzo dođemo do poravnanja.

7' - Dobar prodor Cimirota po lijevoj strani, ubacio je, ali golman Luksemburga je bio na mjestu i uhvatio loptu.

BiH - Luksemburg 0:1 (Borges Sanches 4')

4' - Gooooool! Gosti vode protiv BiH. Saničanin je dodao do Barišića, on je bio nesmotren i izgubio je loptu, a Borges Sanches je krade, prolazi pored Šehića i lagano pogađa za 0:1. Muk u Zenici, malo ko je očekivao ovakav početak utakmice.

2' - Sjajan prodor Amara Dedića po desnoj strani, ali su ga čak četiri igrača Luksemburga zaustavila na ulazu u kazneni prostor.

1' - Utakmica je počela. S centra su krenuli nogometaši Luksemburga.

20:44 - Na Bilinom Polju vlada sjajna atmosfera.

20:40 - Igrači izlaze na teren, a utakmica počinje za pet minuta

20:35 - Sve je spremno za početak utakmice, ispunjeno Bilino Polje će biti veliki vjetar u leđa našim igračima. Na tribinama se nalazi 10-ak hiljada navijača.

20:30 - U našoj grupi još se igraju dva duela. Island će na svom terenu dočekati Portugal, dok će Slovačka igrati u gostima protiv Lihtenštajna.

20:25 - Pravdu će na večerašnjem meču dijeliti izraelski arbitar Gal Leibovitz. Pomagat će mu sunarodnjaci Rostislav Talis i Omer Barbiro, četvrti sudija je Nael Odeh, dok će u VAR sobi sjediti Ziv Adler i Eli Hacmon.

20:15 - Historijat duela sa Luksemburgom Zmajevima također itekako ide u prilog. Do sada smo sa ovom selekcijom odigrali sedam utakmica. Slavili smo u njih šest, jedan meč je okončan bez pobjednika, a gol razlika u našu korist iznosi 17 datih i svega jedan primljen pogodak.

20:05 - Zmajevi su istrčali na teren, a dočekale su ih velike ovacije s tribina.

20:00 - Ono što je dobra stvar je ta što gosti u večerašnjem meču neće moći računati na svoja dva ponajbolja igrača, Gersona Rodriguesa i Vincent Thilla, koji napustili su nacionalni tim zbog sukoba sa selektorom Lucom Holtzom.

19:55 - Jasno je kako izabranicima Faruka Hadžibegića u večerašnjem meču odgovara isključivo pobjeda, a trijumfi nam ne bi smjeli izmaći ni u naredna četiri kola.

U tom periodu osim sa Luksemburgom igrat ćemo i dva puta sa Lihtenštajnom, te jednom sa Islandom i više je nego realno očekivati da u tim duelima dođemo do pobjeda čime bi se ponovo uključili u borbu za željeno drugo mjesto.

19:45 - Poznati sastavi:

BiH će duel na stadionu Bilinom polju igrati u sastavu: Ibrahim Šehić, Sead Kolašinac, Siniša Saničanin, Adrian Leon Barišić, Amar Dedić, Benjamin Tahirović, Gojko Cimirot, Miralem Pjanić, Miroslav Stevanović, Kenan Kodro i Edin Džeko.

Na klupi su ostali: Nikola Vasilj, Kenan Pirić, Hrvoje Miličević, Jusuf Gazibegović, Anel Ahmedhodžić, Sanjin Prcić, Amir Hadžiahmetović, Dal Varešanović, Luka Menalo, Smail Prevljak, Nemanja Bilbija i Said Hamulić.

Selektor Luksemburga Luc Holtz se odlučio za sastav: Moris, Olesen, Chanot, Mahmutović, Jans, Martins, Barreiro, Bohnert, Sinani, Curci i Borges Sanches.

19:45 - Zmajevi su nakon dva vezana poraza u ovom ciklusu sebe doveli u prilično nezavidnu situaciju. Nakon uvodne pobjede protiv Islanda doživjeli smo dva poraza zbog čega smo trenutno na četvrtom mjestu u grupi. Naše poraze na najbolji su mogući način iskoristili Slovaci koji su nas prvo trijumfom u direktnom duelu, a zatim i onim na Islandu ostavili na sada već velika četiri boda zaostatka.

S toga je i više nego jasno kako izabranicima Faruka Hadžibegića u večerašnjem meču odgovara isključivo pobjeda, a trijumfi nam ne bi smjeli izmaći ni u naredna četiri kola.

19:45 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine između selekcija BiH i Luksemburga. Meč se igra s početkom u 20:45 sati.