Obavili razgovor
26

Erdogan rekao Stoltenbergu koji uslov treba ispuniti Švedska za članstvo u NATO-u

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Švedska mora zaustaviti proteste pristalica zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) u Stockholmu kako bi dobila zeleno svjetlo za svoju kandidaturu za članstvo u NATO-u, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan generalnom sekretaru NATO-a.

Erdogan je rekao Jensu Stoltenbergu u telefonskom razgovoru da je Turska imala konstruktivan stav, ali da je švedska promjena zakona o terorizmu kako bi se ispunili zahtjevi Ankare besmislena dok su pristalice PKK nastavile s protestima u zemlji, saopćilo je Predsjedništvo Turske u izjavi.

Turska se usprotivila nastojanjima Švedske da se pridruži zapadnom vojnom savezu, navodeći zabrinutost za sigurnost, ali članice bloka i šef NATO-a izrazili su nadu da će ona ipak postati članica sredinom jula.

Finska se pridružila NATO-u u aprilu, ali Turska i dalje blokira članstvo Švedske. Ankara kaže da Švedska skriva članove "terorističkih" grupa u zemlji, posebno pripadnika PKK, koju su Turska, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države proglasile terorističkom organizacijom.

Švedska je nedavno uvela novi zakon kako bi otežala finansiranje ili podršku terorističkim grupama, za koji Ankara kaže da nije dovoljno uvjerljiv.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je u srijedu da bi turski parlament trebao početi ratifikovati kandidaturu Švedske jer je Stockholm ispunio svoje obaveze prema sporazumu s Ankarom.