Najavila ovaj potez
176

Karić podnijela krivičnu prijavu protiv Ćosića nakon postavljanja sporne table u Istočnom Sarajevu

B. R.
Benjamina Karić i Ljubiša Ćosić (Foto: Klix.ba/Grad Istočno Sarajevo)
Benjamina Karić i Ljubiša Ćosić (Foto: Klix.ba/Grad Istočno Sarajevo)
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) podnijela je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića (SNSD).
To je učinila nakon što je na ulaz u Istočno Sarajevo postavljena tabla na kojoj je ispisano: "Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo".

Karić je u krivičnoj prijavi istakla da je Ćosić na ovaj način odgovoran za krivično djelo "Javno izazivanje ili raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini".

U obrazloženju krivične prijave je podsjetila na opsadu glavnog grada Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine, kao i na presude za zločine koji su se dešavali tokom opsade.

Karić je ranije danas postavljanje ove table nazvala "skandaloznim" činom kojim su na "meti Sarajevo, istina i pravda". Ćosiću je poručila da se "uzalud trudi te hiljadu puta ponovljena laž nikada neće postati istina". Tom prilikom je najavila podnošenje krivične prijave.