Reforme su neophodne
20

Put ka EU uslovljen je i poboljšanjem rada pravosuđa: Da li je Kantonalni sud Sarajevo do sada učinkovit?

S. Š.
Rad Kantonalnog suda Sarajevo mnogi će često okarakterisati kao nezadovoljavajući (Shutterstock)
Rad Kantonalnog suda Sarajevo mnogi će često okarakterisati kao nezadovoljavajući (Shutterstock)
Često čujemo da je pravosuđe u Bosni i Hercegovini nedovoljno ažurno, očit je broj predmeta koji iz godine u godinu ostaju neriješeni, a mnogi su nezadovoljni presudom okončanih sudskih predmeta. Ipak, rad suda je često i iza paravana, dok mnogi predmeti nisu interesantni javnosti - iako jesu društvu u cjelini.

U 14 prioriteta koji su neophodni za Bosna i Hercegovina ispuni kako bi postala članica Evropske unije navedeno je sljedeće:

  • Unaprijediti funkcioniranje pravosuđa donošenjem novog zakonodavstva o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH i sudovima Bosne i Hercegovine u skladu s europskim standardima.

U tom kontekstu, neophodno je učiniti pravosudne institucije djelotvornijim i učinkovitijim, a bez obzira što je to jedan od 14 prioriteta - to je stavka koja se neminovno mora unaprijediti i poboljšati. Nerijetko, međutim, čujemo nezadovoljstvo prema radu pravosudnih institucija u BiH.

Odlukom VSTV-a, u Kantonalnom sudu Sarajevo zaposleno je 55 sudija, od kojih je 52 redovnih, dok troje dodatnih.

Godišnja norma ispunjena, ali rad nezadovoljavajući

Prema podacima za 2022. godinu, Kantonalni sud Sarajevo ostvario je kolektivnu godišnju normu koja iznosi 124,42 posto, a najbolji rezultati ostvareni su u građanskom i krivičnom odjeljenju.

Što se tiče ostvarenih predmeta, Kantonalni sud Sarajevo je na početku 2022. godine imao u radu neriješenih 18.717 predmeta. U toku godine priliv je iznosio 10.259 predmeta, tako da je ukupno u radu u prethodnoj godini bilo 28.976 predmeta.

Od toga, riješeno je 12.420 predmeta pa je na kraju godine ostalo neriješenih 16.556 predmeta, tako da je godišnji priliv savladan, a zaostaci su smanjeni za 2.272 predmeta.

Ipak, sve su ovo suhe brojke koje mnogima ne govore mnogo i ne znače puno. Međutim, ono što je često "trn u oku" posmatračima, odnosno javnosti, jeste dužina trajanja sudskih postupaka.

Prosječno trajanje postupka na svim referatima u Kantonalnom sudu Sarajevo je različito pa je tako za predmete izvršenja prosjek trajanja postupka 670 dama, a za predmete u krivičnim odjeljenjima od pet do 365 dana.

Postupci u parničnim odjeljenjima u prosjeku traju 1.218 dana, prekršajni postupci 16, a predmeti privrednog referata u prosjeku se završe za 824 dana.

Rad suda usporen mnogim faktorima

Iako nam ove brojke ne govore ništa precizno, u svom godišnjem izvještaju nisu zadovoljni učinjenim.

"Kantonalni sud Sarajevo je u 2022. godini radio u vrlo otežanim i složenim uslovima i to zbog nepopunjene sistematizacije, odnosno nedovoljnog broja sudija u odnosu na broj predmeta i posebno zbog složenosti predmeta, neuslovnih kancelarija za rad određenog broja sudija i isto tako nedovoljnog radnog prostora za uposlenika suda - daktilografe i referente", navedeno je u godišnjem izvještaju suda za prethodnu godinu.

Ipak, važno je spomenuti i one sudske presude kojima treba pokloniti pažnju i koje pokazuju da rad pravosudnih organa itekako može biti kvalitetan i učinkovit.

U aprilu ove godine, Kantonalni sud Sarajevo donio je prvostepenu presudu Eldinu Hodžiću zbog ubistva supruge čime je osuđen na 35 godina zatvorske kazne. Radi se o jednoj od najvećih kazni ovog suda koja je izrečena za krivično djelo nasilja u porodici.

Osim toga, prošle godine je Kantonalni sud Sarajevo potvrdio optužnicu za ubistvo policijskih službenika iz 2018. godine što je do sada obilježen kao jedan od najkompleksnijih sudskih predmeta, kako zbog samog ubistva tako i zbog opsežne istrage koja je traja više od četiri godine.

Dakle, nije upitno da sudije Kantonalnog suda Sarajevo, u uslovima kakvi jesu, pod svim okolnostima koje su prisutne, rade svoj posao onako kako smatraju da je najbolje. Međutim, da bi BiH bila jaka na svom evropskom putu, kvalitetno pravosuđe jedan je od prioriteta.