Prvostepena presuda
0

Spomenko Novović i Borislav Pjano oslobođeni optužbi za ratne zločine u Foči 1992. godine

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine je izrekao prvostepenu presudu kojom je Spomenka Novovića i Borislava Pjanu oslobodio optužbi za zločine počinjene u Foči tokom 1992. godine.
Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mediha Pašić je u obrazloženju presude rekla kako Sud van razumne sumnje nije mogao utvrditi da su optuženi počinili djela koja su im stavljena na teret, te su oslobođeni po svim tačkama optužnice, piše Detektor.

Njih dvojica su uhapšeni 2020. godine, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog, kako je ranije navedeno u optužnici sumnje se za izvršenje krivičnih djela ubistva, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u ljeto 1992. godine.

Novović se teretio se da je, u ljeto 1992. godine, došao u kuću civila bošnjačke nacionalnosti, gdje se nalazilo 5 osoba, uglavnom staraca i starica rođenih oko 1920. godine, koje je lično usmrtio upotrebom hladnog oružja, te zapalio kuću zajedno sa leševima ubijenih civila.

Također, osumnjičeni Novović tereti se da je sudjelovao u ubistvu jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i nečovječnom postupanju prema dva civila.

Današnjom prvostepenom presudom oslobođen je tačaka optužnice.

Osumnjičeni Pjano teretio se da je, lično i direktno, zajedno sa drugim osobama, sudjelovao u nezakonitom zatočenju 17 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, nakon čega su iz kuće izveli 11 civila, a preostale civile u kući, ubili pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombe, nakon čega su kuću zapalili zajedno sa tijelima ubijenih, a preostale civile odveli u zatočeništvo na području Foče, odakle su kasnije prebačeni na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH na području Trnova.

Njemu se na teret stavljalo i nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, te pljačku jedne žene bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita.

Pjano je, također, današnjom odlukom Suda BiH oslobođen ovih optužbi.