Revanš za sedam dana
73

Sarajevo remiziralo s Torpedom u prvom pretkolu Konferencijske lige

E. B.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva su evropski put ove sezone počeli remijem u prvom pretkolu Konferencijske lige u gostima kod gruzijskog Torpedo Kutaisija rezultatom 2:2.
Sarajevo je odlično otvorilo susret, a prilike pred golom Torpeda su se nizale jedna za drugom. Već u 3. minuti kapiten Ziljkić je fenomenalno šutirao iz voleja sa 16 metara, ali je pogodio samo prečku.

Dvije minute kasnije Bordo tim je odigrao uigranu akciju iz kornera nakon koje je Varešanović šutirao sa desetak metara, ali je lopta prošla pored lijeve stative.

U 7. minuti domaći golman Kljajić je prvi put intervenisao i to nakon šuta Oliveire koji je šutirao sa 20-ak metara, a potom su Kyeremeh i Oliveira bili neprecizni u 10. i 13. minuti.

U 16. minuti Kljajić je intervenisao nakon još jednog šuta Ziljkića, a Torpedo je prvu priliku imao u 20. minuti kada je Arabidze šutirao, a golman Sarajeva Rogić je bio siguran.

Okvir gola je još jednom spasio domaću ekipu i to u 21. minuti kada je nakon kornera Duraković prebacio loptu do Kyeremeha koji je glavom sa sedam metara pogodio prečku.

U 25. minuti iz daljine je pokušao i Zeljković, ni ravno u ruke Kljajića. Sarajevo je nove dobre prilike imalo u 33. minuti. Najprije je udarac Zeljkovića s distance uz dosta problema odbranio Kljajić, a onda je Ziljkić u nastavku akcije šutirao pored gola.

Sarajevo je kažnjeno za brojne promašaje u 43. minuti. Bugridze je izveo korner sa desne strane, a Sandokhandze se sjajno snašao u duelu s Durakovićem i akrobatskim udarcem matirao je Rogića za veliko slavlje domaćih navijača.

Na samom startu drugog poluvremena viđena su čak tri pogotka. Već u 47. minuti Oliveira se odlično snašao u kaznenom prostoru nakon jedne odbijene lopte i matirao Kljajića za 1:1, a već u sljedećem napadu Gruzijci su ponovo stigli do vodstva.

Bugridze je pobjegao Traki, a potom šutirao iskosa sa desne strane, lopta je prošla ispod katastrofalno postavljenog golmana Rogića.

No, naivno primljeni pogodak nije utjecao na nogometaše Bordo tima koji su već u 52. minuti stigli do izjednačenja. Ziljkić je ubacio u peterac s lijeve strane, a Varešanović je glavom sjajno pogodio za 2:2.

U 59. minuti ponovo je Sarajevo imalo priliku kada je Kyeremeh šutirao s 20-ak metara, ali je pogodio samo vanjski dio mreže.

Potom je Torpedo dva puta ozbiljno zaprijetio. Najprije je u 64. minuti lijevi bek Shergelashvili šutirao u stilu Roberta Carlosa sa 30 metara, lopta je išla po sredini gola, ali je i pored toga golman Rogić imao mnogo problema da je odbrani, a samo dvije minute kasnije Arabidze je šutirao iz daljine, ali je lopta otišla tik pored Rogićevog gola.

Sarajevo je imalo dosta sreće u finišu utakmice. U 80. minuti Kobuladze je pokušao centrirati s desne strane, no lopta mu je prešla "preko noge" i krenula ka golu Rogića. Golman Sarajeva je ponovo bio loše postavljen i samo je pogledom ispratio loptu koja je na kraju pogodila u prečku.

Do kraja susreta nije bilo većih uzbuđenja, te je utakmica završena neriješenim rezultatom.

Nažalost, Bordo tim u današnjem susretu nije imao podršku s tribina stadiona "Ramaz Shengelia".

U daleku Gruziju je doputovalo stotinjak pripadnika Hordi zla, no prije samog početka susreta na tribinama su ih napali najprije domaći navijači, a potom i policija, a epilog svega je taj da su navijači Sarajeva izbačeni s tribine.

Uzvratni susret se igra 20. jula na stadionu "Asim Ferhatović Hase". Ukoliko izbaci Torpedo, Sarajevo će u drugom pretkolu igrati protiv kazahstanskog Aktobea. Bordo tim bi bio domaćin u prvoj utakmici, a onda bi gostovao u Kazahstanu.

Rezultat i strijelci:

Torpedo Kutaisi - Sarajevo 2:2 (Sandokhandze 43', Bugridze 48' - Oliveira 47', Varešanović 52')