Počinje nova sezona
287

Anketa / Uoči početka nove sezone pitamo vas: Koga vidite kao nogometnog prvaka BiH?

D. P.
(Foto: A.L./Klix.ba)
(Foto: A.L./Klix.ba)
Utakmicom Veleža i Zvijezde 09 bit će otvorena nova sezona Premijer lige Bosne i Hercegovine, a utakmice se igraju tokom vikenda u subotu i nedjelju, a portal Klix.ba pripremio je anketu s pitanjem: "Ko će biti prvak BiH?".

Nova sezona Premijer lige BiH kreće u skraćenom izdanju. Umjesto šest, prvog vikenda igrat će se samo tri utakmice, a razlog je jednostavan - nastupi bh. klubova u Evropi.

Zrinjski, Željezničar i Borac bore se za što bolji plasman u evropskim takmičenjima, a tim povodom odgođene su njihove utakmice zakazane za prvo kolo, koje je na rasporedu ovoga vikenda.

Tako ćemo imati samo jedan meč u subotu, te dva u nedjelju. Igrat će se u Mostaru, Gabeli i Sarajevu.

Samo tri meča za vikend

Velež je od 20:30 u subotu domaćin Zvijezdi 09 i taj meč otvara novu sezonu, dok se u nedjelju sastaju GOŠK - Tuzla City (17:00) i Sarajevo - Sloga Meridian (20:30).

Odgođeni su dueli Zrinjski - Posušje, Željezničar - Igman i Široki Brijeg Borac. Nije poznato kada će se ove utakmice odigrati, pošto ni u Nogometnom savezu BiH nemaju ideju kada bi moglo biti slobodnih termina.

U našoj anketi, pri vrhu članka, odgovorite nam koga smatrate najvećim favoritom za titulu prvaka BiH. Ukoliko se ime vašeg favorita ne nalazi u anketi, javite nam u komentarima zbog čega smatrate da će baš taj tim naslijediti Zrinjski na tronu najbolje ekipe u BiH.

Favoriti isti, kreće potjera za Zrinjskim

Kada je u pitanju nova sezona, favoriti su manje-više isti. Najbolji kostur ekipe i "podlogu" za osvajanje titule svakako ima Zrinjski, koji planira naredne sezone igrati i grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Nalazi se na korak od toga.

Zrinjski ima najuigraniji tim i brani duplu krunu, a u prvom redu favorita još je i FK Sarajevo, koji je uložio silan novac u posljednjim prijelaznim rokovima. Takav slučaj je i ovoga ljeta pošto su brojna skupocjena imena stigla na Koševo. Vidjet ćemo da li će Sarajevo prekinuti dominaciju Zrinjskog.

U redu favorita iz sjene dolaze Borac, Željezničar i Velež. Novi predsjednik FK Borac Milan Tegeltija krajem prošle godine najavio je osvajanje titule prvaka BiH u ovoj sezoni i vidjet ćemo da li te najave imaju ikakvog smisla.

Ono što ne može radovati navijače Borca, jeste potpuni remont ekipe koju na raspolaganju ima Vinko Marinović. Tu je mnogo nepoznanica, ali i igrača koji nisu etabilirani pa će biti zanimljivo vidjeti koliko Borac može.

Kao i za Borac, slična situacija važi i za Velež. Rođeni, s velikim brojem navijača koje imaju, uvijek računaju na visok plasman, ali su ovoga ljeta promijenili veliki broj igrača i ekipa je donekle nepoznanica.

Naravno, nikada se ne smije otpisati ekipa Širokog Brijega, a zanimljiv bi mogao biti i Tuzla City, koji je još jednom doživio remont nakon prilično loše sezone za apetite kluba.