Prijetila mu mafija
14

Predsjednički kandidat u Ekvadoru ubijen nakon predizbornog skupa

F. H.
Ekvadorski predsjednički kandidat Fernando Villavicencio ubijen je iz vatrenog oružja dok je odlazio s predizbornog skupa u Quitu, samo nekoliko dana prije izbora na kojima je centralno pitanje kretanje zemlje ka nasilju i kriminalu.

Videozapisi na društvenim mrežama prikazuju Villavicencia, bivšeg novinara koji je radio za Guardian i otvoreno govorio o navodnim vezama između organiziranog kriminala i politike, okruženog pristašama i praćenog zaštitarima dok čeka vozilo kada odjednom odjeknu pucnji i ljudi počnu vrištati i bježati.

[TWITTER]1689433605510983680[/TWITTER]

Predsjednik zemlje Guillermo Lasso rekao je da je "ogorčen i šokiran atentatom" i da će sazvati sastanak svog sigurnosnog kabineta.

"U spomen na njega i njegovu borbu, uvjeravam vas da ovaj zločin neće ostati nekažnjen", rekao je Lasso.

Osumnjičeni za ubistvo preminuo je od povreda zadobijenih tokom pucnjave prilikom pokušaja hapšenja, saopćio je kasnije ured državnog odvjetnika.

Ubistvo se događa usred šokantnog porasta nasilnog kriminala u maloj južnoameričkoj zemlji, dok suparničke bande krijumčara droge vrše masakre u zatvorima, a stope ubistava su se više nego udvostručile između 2020. i 2022.

"Organizirani kriminal je otišao predaleko, ali će osjetiti svu težinu zakona", kazao je nakon ubistva predsjednik Ekvadora.

Villavicencio je bio jedan od osam predsjedničkih kandidata koji su se natjecali na prijevremenim izborima koji su se trebali održati 20. augusta. Više od polovice Ekvadoraca reklo je u anketi da im je rješavanje problema nesigurnosti u zemlji najveći prioritet.

"Naša najdublja sućut i duboka solidarnost s voljenima Fernanda Villavicencia. Neka ga Bog čuva u slavi njegovoj. Naša je zemlja izmakla kontroli", napisao je predsjednički kandidat Otto Sonnenholzner

Samo nekoliko dana prije ubistva, Villavicencio, koji je imao 59 godina, izjavio je na nacionalnoj televiziji da je primio nekoliko prijetnji smrću za koje je rekao da su došle od zatvorenog vođe bande Choneros, poznatog kao "Alias Fito", naređujući mu da prestane spominjati njegovo ime.

Villavicencio, iz andske pokrajine Chimborazo, bio je kandidat pokreta Build Ecuador. Bio je bivši član sindikata u državnoj naftnoj kompaniji Petroecuador, a kasnije novinar koji je osudio navodne milionske gubitke naftnih ugovora.

Villavicencio je bio posebno kritičan za vrijeme vlade bivšeg predsjednika Rafaela Corree od 2007. do 2017., a osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog klevete zbog izjava protiv bivšeg predsjednika.

Pobjegao je na domorodački teritorij unutar Ekvadora, a kasnije je dobio azil u Peruu.

Kao zakonodavca, Villavicencia su kritizirali opozicioni političari zbog opstruiranja procesa opoziva Lassa ove godine, što je navelo potonjeg da raspiše prijevremene izbore.