Stradao u atentatu
38

Zašto je ubijen predsjednički kandidat u Ekvadoru? Stao je na rep mafiji i to je bila kobna greška

V. K.
Fernando Villavicencio (Foto: EPA-EFE)
Fernando Villavicencio (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je kandidat za predsjednika Ekvadora Fernando Villavicencio ubijen u jeku predizborne kampanje, mediji u ovoj državi počeli su razmatrati moguće motive za ovaj čin.
Iako postoji nekoliko mogućih scenarija, svi su saglasni da je Villavicencio bio poznat kao neumorni borac protiv korupcije.

"Otvoreno je govorio o korupciji i nasilju izazvanom krijumčarenjem droge u zemlji. Za CNN je rekao kako je Ekvador postao 'narko država' te je poručio kako će se boriti protiv političke mafije", piše CNN.

Ovakvom politikom, ali i radom kao istraživački novinari, predsjednički kandidat stekao je brojne neprijatelje.

"Danas Ekvador kontrolišu dva narko kartela iz Meksika kao i albanska mafija", poručio je.

Na ekvadorskoj političkoj sceni Villavicencio je duži period bio poznat po svojim naporima u borbi protiv mafije.

"Otkrio je korupcijske skandale u naftnoj industriji države i tražio je istragu o incidentu u kojem je vojska ubila najmanje petero ljudi dok je tadašnjeg predsjednika Rafaela Correu oslobađala iz talačke situacije 2010. godine. Zbog toga, predsjednik ga je tužio te je Villavicencio osuđen na 18 mjeseci zatvora", navodi američki medij.

Villavicencio nije odslužio kaznu te je pobjegao iz države te je kasnije zatražio azil u Peruu.

"Predsjednik želi da se spustim na koljena i izvinim se, ali to nikada neću učiniti", rekao je tada.

Villavicencio je bio jedan od osam predsjedničkih kandidata koji su se natjecali na prijevremenim izborima koji su se trebali održati 20. augusta. Više od polovice Ekvadoraca reklo je u anketi da im je rješavanje problema nesigurnosti u zemlji najveći prioritet.