Jedino smisleno
24

OSCE smatra da Zakon o VSTV-u treba usvojiti bez SNSD-ovih amandmana

N. V.
Foto: OSCE
Foto: OSCE
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u je danas na dnevnom redu Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine i trebao bi biti usvojen, ali s obzirom na to da je SNSD uložio amandman kojem se stručnjaci protive, pitali smo OSCE šta misle o tom rješenju.
"Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini smatra da u izradi, usvajanju i provođenju ključnih zakona pravosudnog sektora, vlasti Bosne i Hercegovine moraju u potpunosti poštivati osnovne demokratske principe i principe vladavine prava, a to su inkluzivnost, transparentnost i učešće", naveli su.

Upravo je nedostatak transparentnosti ono na šta su mnogi ukazivali kada je riječ o amandmanima koje je Zoran Tegeltija priložio na Vijeću ministara. Međutim, bez obzira na to, sve se našlo u parlamentarnoj proceduri zbog potrebe da ovaj reformski zakon bude usvojen.

"Kako se navodi u pismu od 2. juna 2023. godine, kojeg smo poslali zajedno sa ostalim članovima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, to se posebno odnosi na davno zakašnjelo usvajanje izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine koji se tiču integriteta nosilaca pravosudnih funkcija", kazali su iz OSCE-a.

Međutim, bespotrebno je usvajati ovaj zakon sa SNSD-ovim amandmanom jer se njime poništava sve što bi novim zakonom bilo postignuto i zbog čega se išlo u kreiranje tog zakona. Iz OSCE-a navode da je jedino smisleno usvojiti ga onako kako je to potvrdila Venecijanska komisija prije tri godine.

"Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine u formi koju je Venecijanska komisija pozitivno ocijenila u martu 2020. godine pokazalo bi temeljnu opredijeljenost nadležnih vlasti u BiH za smislene reforme koje bi očuvale odgovornost, nezavisnost, i integritet pravosuđa u BiH", odgovorili su na naš upit o tome da li OSCE podržava SNSD-ov amandman.

Na kraju su istaknuli: "Građani Bosne i Hercegovine žele i zaslužuju pravosudni sektor koji počiva na temeljima neotuđivih ljudskih prava, uključujući jednakost pred zakonom i pravnu sigurnost. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ostaje posvećen partner vlastima u BiH u osiguravanju suštinskog kvaliteta ovakvih reformi i njihove usklađenosti sa međunarodnim standardima."

Inače stručnjaci su saglasni da Tegeltijini amandmani ograničavaju Jedinicu za integritet u okviru VSTV-a BiH, uskraćuju pristup javnosti registru povezanih lica u pravosuđu, smanjuju krug osoba koje su obuhvaćene sukobom interesa u pravosuđu i općenito slabe kapacitet VSTV-a BiH i pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine u borbi protiv korupcije i sukoba interesa.

U razgovoru za Klix.ba je direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić kazala da su posljedice usvajanja ovih amandmana komplikovanija procedura koja bi dovela u pitanje mogućnost VSTV-a da uopšte kontroliše tačnost imovinskih kartona.

"Predstavnici međunarodne zajednice su reagovali upravo na ove izmjene koje su stupile u posljednji čas na sjednici Vijeća ministara s obzirom na to da su se tu promijenile odredbe koje se tiču sukoba interesa članova VSTV-a, šta se objavljuje vezano za bliske srodnike i potencijalni sukob interesa unutar pravosuđa i način provjere imovinskih kartona koji je ključni mehanizam", kazala je Korajlić.