Dobili krivičnu prijavu
1

Tužilaštvo provjerava rad ministarstva u Tuzli i isplatu 47.000 KM Sportskom savezu

A. K.
Tužilaštvo TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Tužilaštvo TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Tužilaštvo Tuzlanskog kantona formiralo je predmet u kojem se vrši provjera rada Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, a posebno zakonitost isplate 47 hiljada KM Kantonalnom sportskom savezu.

Kako saznaje Klix.ba, predmet je formiran na osnovu krivične prijave uposlenice ministarstva, a koja je upućena protiv dvije osobe.

Naime, uposlenica Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK uputila je krivičnu prijavu, između ostalog zbog navodne nezakonite isplate 47 hiljada KM Sportskom savezu TK.

Prijava je adresirana na Tužilaštvo TK, što je potvrđeno za Klix.ba iz ove pravosudne institucije. Kako nam je rečeno, na osnovu krivične prijave formiran je predmet te se provjeravaju svi navodi.

"Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona izdat je nalog za obavljanje provjera prijavljenih radnji, a koje se navode u krivičnoj prijavi", kazali su nam iz Tužilaštva TK, istaknuvši da je riječ o početnoj fazi predmeta.

Kako saznaje Klix.ba, u krivičnoj prijavi je navedeno nekoliko neregularnosti u radu Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, koje se protežu od isplate navedenih 47 hiljada KM pa sve do degradiranja zaposlenice na radnom mjestu, a koja je ukazala na nezakonitost transfera novca.

Detalj iz prijave: Plata budžetskim novcem i za osobu koja je već trebala biti u penziji

Prijava se prvenstveno odnosi na navodnu nezakonitu isplatu novčanih sredstava Sportskom savezu Tuzlanskog kantona, u periodu od 28. februara 2022. do 22. marta 2023. godine, a u iznosu od 47.000 KM. Ovaj novac se, između ostalog koristi i za isplate plata zaposlenicima saveza, a jedan od njih je već trebao biti u penziji, shodno zakonskim rješenjima i ugovoru o radu.

"Nakon što je ministarstvo donijelo uputstvo o korištenju sredstava koja se dodjeljuju Sportskom savezu TK u 2022. godini, došlo se u posjed dokumentacije o radu saveza, kao što su podaci i dokumentacija o održanoj skupštini, usvojenom programu rada i finansijskom planu za 2022. godinu, podaci o zaposlenima, bilans stanja i bilans uspjeha, dokaz o izmirenim poreskim obavezama i detaljno obrazložen budžet", napisano je na početku krivične prijave.

Kako je istaknuto, nakon što se došlo u posjed kompletne dokumentacije, utvrđeno je da je Sportski savez TK, sjednice nadležnih organa upravljanja zakazao i održao tek nakon što je ministarstvo tražilo da se dostavi kompletna dokumentacija neophodna za realizaciju transfera iz kantonalnog budžeta.

"Skupština je održana 6. maja 2022. godine u 15 sati, a Upravni odbor isti dan u 16:15 sati. Na dnevnom redu skupštine usvajan je izvještaj o radu, finansijski izvještaj, plan i program rada za 2022. godinu, finansijski plan za 2022. godinu i biran je novi saziv predsjedništva (to je upravni odbor) i nadzorni odbor. Iz dostavljene dokumentacije se došlo do saznanja da se i o radno pravnom statusu generalnog sekretara odlučivalo na sjednici Upravnog odbora koja je održana 6. maja 2022. godine, a da je generalni sekretar u oktobru 2021. godine napunio 65 godina starosti, čime mu je u skladu sa članom 16. ugovora o radu isti prestao da važi", piše u krivičnoj prijavi.

Kako se ističe u prijavi u koju je uvid imao portal Klix.ba, Upravni odbor na kojem je razmatrano pitanje ugovora o radu generalnog sekretara izabran je na sjednici skupštine koja je održana isti dan kada i upravni odbor, u maju 2022. godine.

"Na osnovu dostavljene dokumentacije utvrđeno je da na skupštini nije bilo kvoruma za rad iz razloga što su na istoj suprotno Statutu Sportskog saveza i suprotno odredbama Zakona o sportu prisustvovali predstavnici sportskih organizacija koje ne mogu biti članice Sportskog saveza, a nisu prisustvovale članice koje imaju pravo odlučivanja", ustvrđeno je u krivičnoj prijavi.

Kako je napisano, članom 24. Statuta Saveza je definisano da Skupština Saveza broji 25 članova sa stalnim mandatom, a da su stalni članovi iz reda članova saveza na period od četiri godine.

"Dakle, treba da je 25 članova skupštine sa stalnim mandatom koji se biraju iz reda članova Saveza a to su: granski sportski savezi kantona i općinski/gradski savezi kantona. Skupština prema Statutu ima i sedam članova sa promjenjivim mandatom. U skladu sa članom 24. Statuta sjednica skupštine se može održati ako joj prisustvuje većina od ukupnog broja članova. Zakonom o sportu jasno je propisano da se u Sportski savez kantona udružuju sportski savezi gradova i općina i granski sportski savezi Kantona, a isto je definisano i Statutom saveza", navedeno je.

Međutim, u prijavi stoji, a na osnovu dostavljenog zapisnika sa sjednice skupštine, da je na istoj, 6. maja prošle godine, od prisutnih 14, samo osam iz reda članica prema Zakonu o sportu, a to su: Karate savez TK, Nogometni savez TK, Sportski savez Grada Tuzla, Sportski savez Gračanica, Sportski savez Lukavac, Sportski savez Srebrenik, Sportski savez Teočak i Sportski savez Kalesija.

"Dakle, sjednica skupštine koja je održana u 2022. godini prema dostavljenoj dokumentaciji nije imala kvorum, jer kompletna procedura nije u skladu sa Zakonom o sportu i Zakonom o udruženjima i fondacijama, ali ni u skladu sa aktima Sportskog saveza (Statut). Prema Statutu Sportskog saveza o pitanjima iz oblasti radnih odnosa odlučuje upravni odbor (predsjedništvo), a upravni odbor je prema dostavljenoj dokumentaciji tek u maju 2022. godine upoznat o prestanku važenja ugovora o radu generalnog sekretara zbog ispunjenja godina starosti kao uslova za penziju", navedeno je.

Zaposlenica koja je podnijela krivičnu prijavu, navodi da je o svemu kao zamjenica ministrice prvo upoznala čelnicu ministarstva, a zatim i kolegij. Tvrdi da je predlagala i mišljenje budžetske inspekcije, ali do toga nije došlo te se nasuprot tome tražilo mišljenje Interne revizije, koja se proglasila nenadležnom.

"Predložila sam da tražimo stav Vlade TK po ovom pitanju, jer se radi o veoma specifičnoj situaciji sa kojom se ministarstvo prvi puta susreće, a zbog činjenice da se ne napravi propust koji bi bio suprotan zakonu, posebno jer se radi o javnim sredstvima koja se korisniku dodjeljuju iz budžeta Tuzlanskog kantona i to za isplatu plata za koja mora biti jasna situacija da zaposlene osobe imaju zakonito uspostavljen radni odnos. Ministarstvo je uputilo akt Vladi kantona kojim je tražena uputa i stav Kolegija o ovim pitanjima. Stav Kolegija Vlade TK u pismenoj formi ministarstvo nikada nije dobilo", dodaje podnositeljica krivične prijave.

Međutim, kako je napisano u krivičnoj prijavi, tadašnja ministrica je bez obzira na ukazane propuste i nepravilnosti donijela odluku kojom je dodijelila sredstva u iznosu od 47.000 KM Sportskom savezu TK.

Premještaj na drugo radno mjesto

Nakon ukazivanja na nepravilnosti, zaposlenica tvrdi da je uslijedio njen premještaj sa pozicije pomoćnika ministra za sport i mlade na mjesto stručnog savjetnika i to kako navodi, nezakonito, o čemu je mišljenje dao i Odbor za žalbe FBiH.

"Odbor za žalbe FBiH donio je rješenje u kojem je između ostalog napisano da je doneseno nezakonito rješenje, te mi je i po tom pitanju obaveza da kao državni službenik prijavim ako postoji sumnja u nezakonitu radnju, jer mi je navodeći razloge zbog kojih me degradira optužila da ne posjedujem sposobnost prilagođavanja promjenama zbog čega nepotrebno otežavam i komplikujem proces rada, neprofesionalnost u radu te da imam drzak i neprimjeren odnos prema samom rukovodiocu i drugim uposlenicima tog Ministarstva, a da mi nije omogućila da se izjasnim, niti je protiv mene pokrenula disciplinski postupak za koji je prema Zakonu o državnoj službi TK bila obavezna da pokrene", tvrdi zaposlenica u svojoj krivičnoj prijavi.

Krivična prijava, na osnovu koje je tužilaštvo TK formiralo predmet, osim protiv sada već bivše ministrice se odnosi i na aktuelnog ministra za kulturu, sport i mlade TK.