Dvostruki aršini na djelu
75

Igrač Bayerna ajetom iz Kur'ana podržao Palestinu, Nijemci poručili: Odmah ga protjerajte iz zemlje

S. G.
Mazraoui u društvu saigrača
Mazraoui u društvu saigrača
Izraelsko-palestinski konflikt ovih je dana goruća tema u svijetu, a dešavanja oko toga nisu zaobišla ni svlačionicu Bayerna čiji su igrači podijeljenog mišljenja.
Sve je započelo komentarom izraelskog golmana Daniela Peretza koji nastupa za Bavarce i koji je nedvosmisleno pružio podršku svojoj zemlji.

"Moje srce je uz sve ljude Izraela. Ostanite jaki i čuvajte se. Prebrodićemo i ovo", poručio je Izraelac i tu niko nije vidio ništa sporno.

Međutim, problem je nastao kada je Noussair Mazraoui podržao palestinski narod u u ovim treškim vremenima iako niti u jednom momentu nije spomenuo militantnu grupu Hamas.

"A ti nikako ne misli da Allah ne motri na ono što rade nevjernici! On im samo pušta do Dana kada će im oči ostati otvorene!", napisao je Marokanac čime je citirao jedan od ajeta iz Kur'ana (Sura Ibrahim - Ibrahim 42).

Nakon tog čina Mazraoui je bio primoran da se pravda, jer je u Njemačkoj javnost većinski na strani Izraela.

“Prvo bih htio da kažem da sam razočaran što uopšte moram da objašnjavam za šta se zalažem. Ubijaju na hiljade nevinih ljudi. Ja sam za mir i pravdu na ovom svijetu. Uvijek ću biti protiv svake vrste terorizma, mržnje i nasilja. Uvijek sam i bio. Ovdje se ne radi o onome šta mislim ja ili ti, nevine ubijaju svaki dan i imamo konflikt koji se otrgao kontroli. Svi treba da budemo protiv toga. To nije humano", rekao je Mazraoui za njemački Bild i za kraj dodao da nikada nije htio nikoga da uvrijedi.

Marokanac dakle nije ni spomenuo spornu grupu Hamas već je samo izjednačio izraelsku reakciju sa prvim napadom iz Palestine, a to u Njemačkoj očigledno nije dovoljno.

Tako je Johannes Steiniger, poslanik Bundestaga ispred stranke CDU, podsjetio javnost da je najdugovječniji predsednik u historiji Bayerna bio jevrej Kurt Landauer.

"Dragi Bayerne, izbaci ga odmah iz tima. Štaviše, neka država iskoristi sve mogućnosti da ga protjera iz Njemačke”, oštro je poručio Steiniger na društvenoj mreži “X” (bivši Twitter).

Sličnog je stava i njegov partijski kolega Christoph Ploß.

“Nadam se da je Bayern izvukao pouke. Za one koji opravdavaju Hamasove užasne terorističke napade na Izrael nema mjesta u Njemačkoj", jasan je bio Ploß.