Žele biti dio procesa
76

Ogrešević o formiranju vlasti u HNK: Uloga NES-a može biti krucijalna, od SDA očekujem senzibilnost

V. K.
Nermin Ogrešević (Foto: I. L./Klix.ba)
Nermin Ogrešević (Foto: I. L./Klix.ba)
Povodom formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu oglasio se lider Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević koji je rekako kako je proces potrebno što više ubrzati.
Ogrešević je naveo kako građani zbog pregovora prolaze agoniju.

"Kada je u pitanju formiranje Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), prije svega je potrebno što više ubrzati taj proces i privesti kraju ovu agoniju kroz koju prolaze građani. Na osnovu dosadašnjih pregovora i dogovora s našim političkim partnerima, očekujem da se Vlada HNK uskoro formira i da u njoj participira i Narodni evropski savez BiH", rekao je Ogrešević.

Između ostalog, osvrnuo se i na ulogu NES-a u HNK.

"Naša uloga u kompliciranim političkim odnosima u HNK može biti od krucijalnog značaja, posebno s obzirom na činjenicu da je NES BiH pokazao principijelnost koja prvenstveno podrazumijeva nepopuštanje politikama koja derogiraju ingerencije i interese države Bosne i Hercegovine", poručio je.

Također, naveo je kako je NES jasno uspostavio određene kriterije.

"NES je jasno precizirao i postavio 'crvene linije' ispod kojih se ne smije voditi politika u BiH i u skladu s tim nije ušao u proces formiranja državne i federalne vlasti, bez obzira na, kako nam to 'foteljaši spočitavaju' primamljivost pozicija. Zbog toga očekujem od naših partnera, prvenstveno od SDA, da prilikom sastavljanja vlade HNK budu senzibilni i principijelni i da uvažavaju svoje političke partnere. Svjesni činjenice da je SDA pred političkim izazovom, nadamo se da će svojim postupcima potvrditi partnerstvo i ojačati ga", navodi se u saopćenju Nermina Ogreševića.