Povratak pobjedama
156

Željezničar savladao bezopasnu Zvijezdu 09 za skok na tabeli Premijer lige

D. P.
Vrlo bitna pobjeda Željezničara (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Željezničara u posljednjem današnjem meču 11. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine savladali su Zvijezdu 09 rezultatom 1:0 i tako se vratili na pobjedničke staze.
Na Grbavici je večeras gostovao fenjeraš na tabeli i ekipa koja je osvojila samo četiri boda u prvoj trećini prvenstva.

Utakmicu su prigodnim programom posvećenom Palestini otvorili domaći navijači. Željini navijači uzvikivali su "Palestina, Palestina", okačili parole podrške palestinskom narodu i priredili dimnu bakljadu u bojama ove zemlje koja prolazi kroz ratne strahote posljednjih dana.

Što se same utakmice tiče, Željezničar je bio mnogo bolji, ali se i namučio da dođe do pobjedonosnog gola. Već u 10. minuti zatresao se okvir gola gostiju, nakon što je Joseph Amoah glavom šutirao u prečku.

Gosti su pokušali udarcem Godswilla Vadzea s distance, a onda je u 31. minuti na isti način odgovorio SEmir Štilić s preko 20 metara.

Udarcem Sulejmana Krpića glavom pored gola završeno je prvo poluvrijeme. Na odmor se otišlo bez golova.

Nastavak donosi još veću ofanzivu Plavih. Prvo je Štilić pronašao Amoaha nakon kornera, ali igrač iz Gane šutira pored gola, da bi u 58. minuti vidjeli gol za vodstvo Plavih.

Nedim Mekić se namjestio na šut s nekih 20-ak metara udaljenosti od gola Zvijezde 09, lopta je pogodila nekoga u bloku i prevarila golmana gostiju za vodstvo Željezničara.

Do kraja utakmice Zvijezda 09 se tek malo otvorila, ali nedovoljno da zaprijeti ozbiljnije vodstvu Željezničara. Tek je jedan pokušaj dobar imao gostujući tim, ali je Vedad Muftić odlično intervenisao.

Ostalo je 1:0, tako da su Plavi došli do pete pobjede u sezoni i skoka sa devetog na šesto mjesto tabele. Zvijezda 09 ostala je zakucana na posljednjoj poziciji.

U narednom kolu Željezničar gostuje Igmanu u Konjicu, dok će Zvijezda 09 na svom terenu dočekati Velež.

Rezultat i strijelac:

Željezničar - Zvijezda 09 1:0 (Mekić 58')

Tabela: