Nove drame u HNK
84

Odgođena svečana sjednica u Mostaru na kojoj se trebala potvrditi vlada koju čine HDZ, SDA i SDP

G. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Svečana sjednica Skupštine HNK zakazana za ponedjeljak, a na kojoj se trebala potvrditi nova Vlada HNK koju će činiti HDZ, SDA i SDP, u zadnji tren je odgođena.
Odgađanje sjednice je najavila kantonalna skupština u Mostaru bez obrazloženja naglog obrata u tom kantonu.

Podsjetimo, svečana sjednica se trebala održati sutra u 10 sati, nakon što su HDZ, SDA i SDP raspodijelili sve funkcije.

Najavili su da će o detaljima javnost informisati prije svečane sjednice. Očito je i taj plan pao u vodu za sada

Prema dogovoru koji je postignut ranije HDZ koji ima kontrolni paket od 11 ruku u novoj kantonalnoj Vladi ima pet ministara i premijersku poziciju, dok SDA ima četiri ministarstva od kojih jedno koje treba predvoditi osoba iz reda srpskog naroda dijeli sa SDP-o koji ima tri ministarstva uključujući zajedničko sa SDA.

Kako navodi izvor blizak pregovaračkim timovima, HDZ će zadržati ministarstva koja je i do sada imao, a to su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo saobraćaja, MUP, Ministarstvo za pitanja boraca i Ministarstvo zdravstva.

Prema istom dogovoru SDP-u ima Ministarstvo privrede i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša, dok SDA ima zagarantovano Ministarstvo finansija i Ministarstvo obrazovanja, te Ministarstvo građenja i prostornog uređenja dok Ministarstvo pravde dijeli sa SDP-om na čijem čelu će biti osoba iz reda srpskog naroda koja ne pripada ni jednoj političkoj partiji.

Važno je napomentu da je NES konstantno vršio pritisak na SDA i tražio jedno ministarsko mjesto za Anela Kljaku. Da li je to dovelo do naglog obrata, pokazat će naredni potezi političkih partija.