Izvještaj WSJ-a
10

Izrael bi mogao odgoditi invaziju na Gazu: Čeka se raspoređivanje američkih protivraketnih sistema

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael odgađa planiranu kopnenu operaciju protiv Hamasa u Gazi na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država. O ovome izvještava Wall Street Journal koji se poziva na američke i izraelske dužnosnike.
Sjedinjene Američke Države nastoje ojačati protivzračnu odbranu za svoje snage na Bliskom istoku, koje su bile meta niza napada projektilima i bespilotnim letjelicama.

Projektili bi mogli biti postavljeni kasnije ove sedmice i štitili bi američke snage u Iraku, Siriji, Kuvajtu, Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekao je WSJ.

Američke trupe u Siriji i Iraku napadnute su više puta u protekloj sedmice dronovima i raketama. SAD je okrivio snage koje podržava Iran.

Nešto ranije se pojavila informacija da odgodu traži i sam predsjednik SAD-a Joe BIden.

On želi da oko 500 i više američkih državljana zarobljenih u Gazi izađe prije nego što se borbe zaoštre. Zvaničnici tvrde da pokušaji da ih se izvuče prije napada na Hamas nisu uspjeli, dijelom zato što je Hamas spriječio Amerikance da odu.

Također, Bidenu treba više vremena da ojača američko vojno prisustvo na Bliskom istoku, s obzirom na sve veći strah da će Iran ili militantne grupe koje podržava Iran napasti Izrael.

Načelnik štaba IDF-a general-pukovnik Herzi Halevi rekao je u utorak da je IDF spreman za kopnenu operaciju i samo čeka naređenje vlade. Oni žele izvršiti napad kopnom.

Amerikanci gledaju širu sliku, Biden želi osloboditi preostale američke taoce i još zarobljenih Izraelaca.