Intervju za Klix.ba

Prvak opere u Sarajevu Marko Kalajanović: Za ovaj grad sam se odlučio jer je duhovni trofej moje duše

Marko Kalajanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Marko Kalajanović (Foto: T. S./Klix.ba)
L. R.
14.11.2023. u 22:48

Prvak opere Narodnog pozorišta Sarajevo i bariton Marko Kalajanović dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad te jedan je od najpoznatijih opernih pjevača u regiji, a u intervju za Klix.ba otkrio je zašto se pored brojnih poslovnih prilika odlučio baš za život i rad u Sarajevu, ali i šta sve zahtijeva život opernog pjevača.

Beograđanin sa sarajevskom adresom kaže da se talent prema muzici javio još u prvom razredu osnovne škole kada se priključio horu, nakon čega je ubrzo postao i solista gdje je na takmičenju osvojio nagradu publike. Međutim, muzikom se nije bavio do srednje škole kada se ponovo prijavljuje za jedno takmičenje gdje ponovo osvaja nagradu publike.

"Kada sam odlučio da se bavim ovom umjetnošću, odlučio sam upravo zbog odnosa koji sam imao i koji i dan-danas imam s publikom. Zapravo, ono što sam prvo zavolio na nastupima je energija davanja i primanja koja sve vrijeme protiče između protagonista predstave i publike", navodi Kalajanović.

"Odluka je pala sada već davne 2004. godine, održavši svoj prvi solistički koncert u Beogradu, kada sam definitivno shvatio da je moj život i pored dugogodišnjeg traganja kroz razne hobije i potencijalne profesije, ipak na sceni", dodaje on.

Obzirom na to da je opera skup više vrsta umjetnosti, zanimalo nas je kako se Kalajanović pored muzičkog istovremeno odlučio i za glumački performans te kakav mu je osjećaj biti na sceni.

"Za mene nema ljepšeg osećaja od trenutka kada se zavjesa podigne i kada ta čudesna priča počne. Taj osećaj je neopisiv i neuporediv sa bilo čim meni do sada poznatim. S druge strane, mnogo volim da pjevam, volim da glumim neki drugi lik čiju sam ličnost prethodno dobro izučio, a sve to kostimiran u skladu sa epohom u kojoj se radnja odvija", govori nam Kalajanović.

Marko Kalajanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Marko Kalajanović (Foto: T. S./Klix.ba)

Kao bariton odigrao je značajne uloge, a neke od njih su: Germont u operi "La Traviata" G.Verdija, Figaro u operi "Il Barbiere di Sivigla" G. Rossinija, Don Giovanni u operi "Don Giovanni" W.A. Mozarta, Sima u operi "Ero s onoga svijeta" J. Gotovca, Redžep Aga u operi "Na uranku" S. Biničkog, Smail-aga Čengić u operi "Zmaj od Bosne", A. Horozića i brojne druge.

Pored toga, održao je veliki broj solističkih koncerata i nastupao na muzičkim festivalima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Grčkoj, Njemačkoj, Italiji, Estoniji, Belorusiji i Japanu, a osvojio je i brojne nagrade i priznanja za svoj rad, koje možete pročitati ovdje.

On ističe da za zanimanje opernog pjevača treba voditi jedan disciplinovan život što pored pjevačke forme zahtijeva uključuje i kvalitetan san i ishranu, a pritom se mora isključiti bilo kakav vid boemskog života.

"Jedan radni dan operskog pjevača, ukoliko na primjer te večeri ima predstavu ili koncert, podrazumijeva neku vrstu vokalnog, umnog i tjelesnog karantina, gdje bi svu energiju tog dana akumulirao i čuvao kako bi je te večeri podario s ljubavlju svojoj publici. Tog dana trudim se pre svega da šutim, da svome tijelu obezbjedim kvalitetne i jake proteinske obroke, uz unošenje mnogo vode. Pred sam odlazak u pozorište prija mi da malo odspavam i tako svjež, naspavan i sit izađem spokojan i spreman na scenu", objašnjava Kalajanović.

Marko Kalajanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Marko Kalajanović (Foto: T. S./Klix.ba)

Prošao je brojne edukacije i nastupao u državama širom svijeta, a ponude za posao dobio je čak iz Slovenije i Italije. No, održavanjem svog prvog solističkog koncerta na festivalu "Sarajevska zima" još 2007. godine, Kalajanović je poželio da se vrati u Sarajevo. Ubrzo nakon toga, položio je audiciju u Narodnom pozorištu Sarajevo i čekao poziv, koji se dogodio 2010. godine.

U to vrijeme već je aktivno radio kao honorarni solista u pozorištima širom regiona kao što su Narodno pozorište u Beogradu, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Slovensko narodno gledališče u Mariboru te Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, a kako kaže, od prvog angažmana u NPS-u pa do stalnog zaposlenja sa statusom Prvaka opere prošle su četiri operske sezone.

Marko Kalajanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Marko Kalajanović (Foto: T. S./Klix.ba)

"Ono što je presudilo da se odlučim za Sarajevo, to je prije svega toplina prijema kojom me je ovaj grad prigrlio. S profesionalnog aspekta gledano, to su bili tadašnja kolegijalnost, profesionalizam, kvalitet tadašnjih operskih produkcija i sve ono što me dočekalo te 2010. godine, a što je učinilo da sarajevsku operu prihvatim kao svoju matičnu kuću", istaknuo je.

Kalajanović je dolaskom u Sarajevo uzeo i bh. državljanstvo, a za njega kažu i da je "Sarajlija prema opredjeljenju". Budući da je ranije živio u Beogradu, pitali smo koliko se njegov život u Sarajevu razlikuje od života u Beogradu.

"Postoji jedna neprocjenjiva vrijednost ovoga grada, koja se nažalost u ovim nesretnim vremenima sve češće zaboravlja i stavlja po strani, a koja je u mom srcu ovaj grad izdvojila od mnogih, uključujući i grad iz kojeg sam došao u Sarajevo. Jednakost, odavno globalno zaboravljena i zapostavljena kao vrijednost, bitan duhovni je trofej ovoga grada, čini ono za šta se moje biće odmah vezalo i učinilo da se u njemu umjetnički zadržim sve ove godine", poručio je Kalajanović.

224