Premijer liga BiH
307

Velež u derbiju savladao Sarajevo i revanširao mu se za poraz na Koševu

N. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Veleža pobijedili su na stadionu Rođeni u 16. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine ekipu Sarajeva rezultatom 1:0 te su tako produžili niz bez ligaškog poraza na šest utakmica.
Sarajevo je bolje ušlo u meč budući da su stvorili nekoliko opasnih situacija pred golom domaćina, ali bez konkretnih prilika. Velež se potom oslobodio pritiska, a u 19. minuti imali su dobru šansu koju je za goste spasio Beganović.

U 29. minuti gosti su tražili penal jer je lopta pogodila u ruku Hrkaća, ali je sudija Petrović smatrao kako nije bilo elemenata za najstrožiju kaznu. Slično se ponovilo i u posljednjoj minuti prvog poluvremena kada su domaći signalizirali igranje rukom Hasića. Petrović je ponovo odmahnuo rukama pa u prvom poluvremenu nije bilo pogodaka.

Velež je bolje otvorio drugo poluvrijeme, a sjajnu priliku u 60. minuti propustio je Šikalo. Njemu je udarac s ivice šesnaesterca sjajno odbranio Šahinović.

Ipak, golman Sarajeva je pet minuta kasnije bio nemoćan. Šturm je centrirao, lopta se odbila od igrača Sarajeva i došla do Vehabovića koji sjajno sve prati, skače te zakucava loptu glavom u mrežu za veliko slavlje domaćih.

Krenulo je Sarajevo potom u žestoku ofanzivu kako bi došli do izjednačenja, a u 79. minuti su čak i postigli gol koji je bio poništen jer je strijelac Kyeremeh bio u ofsajdu. Iako je Sarajevo i do kraja utakmicu konstantno pritiskalo, odbrana Veleža na čelu s golmanom Hadžikićem je bez problema izlazila na kraj s napadačima Bordo tima. Velež je tako pobijedio 1:0 i praktično se revanširao Sarajevu za poraz u prvom dijelu sezone kada je također bilo 1:0 na Koševu za ekipu iz glavnog grada BiH.

Sarajevo je ostalo na trećem, a Velež na četvrtom mjestu Premijer lige BiH, s tim što je sada razlika između ova dva kluba samo jedan bod. U narednom kolu Sarajevo dočekuje GOŠK, dok će Velež gostovati Željezničaru.

Rezultat i strijelac:

Velež - Sarajevo 1:0 (Vehabović 65')

Tabela: