Predstava za javnost
54

Šta se dešavalo u sudnici: Dodikove pristalice aplaudirale Nobilu, sudija im zaprijetio

S. Š.
Dodik na današnjem ročištu u Sudu BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Dodik na današnjem ročištu u Sudu BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je trebalo biti održano ročište u predmetu koji se vodi protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, no odlukom sudskog vijeća je prolongirano, a na zahtjev odbrane prvooptuženog.
Naime, sudski postupak se protiv Dodika i Lukića vodi zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo "Neizvršavanje odluka visokog predstavnika".

Inače, Milorada Dodika zastupa advokat Goran Bubić te je u advokatskom timu Dodika također i Anto Nobilo, a prisutni u sudnici su njihovo predstavljanje pozdravili ovacijama i aplauzom na šta je sudija Mirsad Strika skrenuo pažnju.

Naime, Strika je naglasio da takvo ponašanje ubuduće neće biti tolerisano te da ne priliči ponašanju u sudnici. Također, rekao je da ukoliko se ponovi, bit će sankcionisani.

Nakon predstavljanja članova odbrane i Tužilaštva BiH, sudija je predstavio i prvooptuženog i drugooptuženog no, Dodik je odbio riječi sudije i nije ustao.

"Ja vas zbog takvog ponašanja sada mogu udaljiti iz sudnice, ali to ne želim", rekao je na to sudija Strika.

Prije nego što su tužitelji Tužilaštva BiH trebali početi sa čitanjem optužnice, riječ je imao advokat Goran Bubić, odbrana Milorada Dodika.

"Smatramo da se ne može danas početi sa glavnim pretresom. Jučer, 5. decembra je dostavljeno rješenje da je odbijen naš zahtjev da se postupak sa Suda BiH prenese na sud u Banjoj Luci, a kako je rješenje nama dostavljeno jučer, mi nismo imali vremena za podnošenje žalbe. Ovom prilikom poručujemo da ćemo na ovakvo rješenje suda podnijeti žalbu, a da do glavnog pretresa, smatramo, ne može doći dok se i taj proceduralni dio ne okonča", kazao je advokat Bubić.

"Naša žalba je relevantna, bez obzira da li ona bila odbijena ili odbačena. Odbrana smatra da bi se zbog toga trebao otkazati dokazni postupak", dodao je također Bubić.

Također, kazao je kako rješenje nisu dobile sve stranke u postupku, odnosno u ovom slučaju Miloš Lukić i njegova odbrana.

Advokat Lukića Miljko Pucar kazao je kako se slaže sa izlaganjem odbrane Dodika.

Odbrana Dodika smatra da se stvaraju pritisci na Sud BiH

Tužilaštvo BiH je na sve ovo kazalo da je vanraspravno vijeće to koje je odlučivalo o zahtjevu odbrane i da su suštinski protiv njihovog prijedloga, ali da je sudsko vijeće to koje treba odlučiti.

Potom, odbrana Dodika iznijela je negodovanje zbog još jedne stvari.

"Ovaj postupak je atipičan i ima ogromnu pažnju javnosti. Imamo slučaj i da su mnogi zvaničnici komentarisali postupak i samim time stvaraju pritisak na sud. Smatramo da se malo treba smiriti situacija. Konkretno, tri su grupe izjave koje indirektno utiču na suđenje i koje, samim time, stvaraju atmosferu da su optuženi već krivi", govori Bubić te nastavlja:

"Konkretno, to su izjave Christiana Schmidta. Potom, izjave koje su iznijeli državni ministar Zukan Helez i federalni ministar Ramo Isak i izjave ambasadora SAD-a i ambasadora Velike Britanije", iznio je advokat.

Sudija Strika je na ovo rekao kako će se uvijek naći neko ko će komentarisati suđenje, ali da to nikako ne utiče na sami tok postupka. No, odlučio se za otkazivanje današnjeg ročišta kako niti jedna stranka u ovom postupku ne bi bila oštećena.