Velika press konferencija
43

Putin: Spremni smo graditi odnos sa SAD i EU, Izrael nam nije dozvolio otvaranje bolnice u Gazi

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin danas održava veliku press konferenciju na kojoj govori o rezultatima postignutim u toku ove godine, a koja je spojena sa razgovorom sa ruskim građanima.

Tokom press konferencije na novinarsko pitanje kakvi su izgledi za normalizaciju odnosa sa Evropskom unijom te koji je komentrar predsjednika na jačanje desničarskih snaga u Evropi, Putin je kazao da nije Rusija ta koja je kvarila odnos.

"Nismo mi kvarili odnos, oni su kvarili odnos sa nama, zanemarujući naše interese. Kako je počeo sukob u Ukrajini? Od državnog udara 2014. godine. Prije toga smo decenijama po svaku cijenu pokušavali da izgradimo normalne odnose sa Ukrajinom. U svojoj osnovi, Rusi i Ukrajinci su jedan narod, ovo što se sada dešava je tragedija", rekao je.

Putin je poručio da čitav jugoistok Ukrajine bio je za Rusiju, jer su to historijski ruske teritorije. Upitao je "kakve veze ima Ukrajina s tim" te kazao da je Odesa ruski grad, svi to dobro znaju, ali su počeli izmišljali historijske gluposti.

"Jugoistok je uvijek glasao na izborima za one koji su podržavali proruske slogane, a Rusija je u cjelini bila prilično zadovoljna s tim. Ali nakon puča 2014. godine postalo je jasno da nam neće biti dozvoljeno da gradimo normalne odnose. Sukob su podstakli 'naši američki prijatelji'. Sami su javno priznali da su potrošili pet milijardi na to. Plus, nekontrolisana želja da privuku NATO prema našim granicama dovela je do ovih događaja", rekao je.

On je kazao da su ih "natjerali na ove radnje" te da su to organizovale SAD, a Evropa svira i pjeva.

"Kako izgraditi odnose sa njima? Oni donose mnoge odluke na svoju štetu. Na prvu se čini da mnoge evropske ličnosti se ponašaju kao general De Gol, ali u praksi se ponašaju kao Maršal Peten. Tako se ponašaju skoro svi, osim Fice i Orbana", rekao je.

Ruski predsjednik je naglasio da Orban i Fico nisu proruski političari, već pronacionalni i brane interese svojih zemalja.

"Spremni smo graditi odnos sa EU i sa SAD, ali ova imperijalistička politika smeta njima, ne nama, nego njima. Kada se dese unutrašnje izmjene, kada počnu poštovati druge ljude i zemlje i kada budu tražile kompromise, tada će se stvoriti fundament za izgradnju odnosa", rekao je.

Vladimir Putin se osvrnuo i na situaciju u Gazi te je tokom odgovoranja na pitanje turksog novinara pohvalio je predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana te je kazao da je uloga Erdogana je liderska.

"On je jedan od tih koji obraća pažnju na to šta se dešava i radi sve kako bi se situacija poboljšala. On je jako aktivan u tom pitanju i daj mu Bože zdravlja jer je ovo užasno što se dešava. I vi i svi ovdje i svi u svijetu vide šta se dešava u Ukrajini i u Gazi. Osjeti se razlika. Generalni sekretar UN-a nazvao Gazu najvećim grobljem djece u svijetu. To puno znači", rekao je.

Putin je poručio da uloga UN-a nije se promijenila.

"Od početka se UN stvarao da se traži koncenzus. Ako nije pronađen, rješenje se ne može postići. Važno je pravo veta zemalja jer ako se ukine UN će se pretvoriti u 'pričaonu'. To ne znači da ne treba tražiti koncenzus. Mi, kao i Turska, vjerujemo da je potrebno stvoriti palestinsku državu sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalemu i da je potrebno stvoriti temelje za izraelsko-palestinsko rješenje", rekao je.

On je poručio da je nedavno posjetio dvije arapske zemlje u kojima je razgovarao s liderima o situaciji u Gazi.

"Moramo sačuvati ljude u Gazi, i pružiti masovnu humanitarnu pomoć. Pričali smo o tome da i Rusija otvori bolnicu blizu granice Rafah. Predsjednik Egipta je za, pričao sam i sa Netanyahuom koji je rekao da Izrael misli da otvaranje ruske bolnice nije bezopasno. Izraelci su nas zamolili da povećamo isporuku medicinskih preparata i lijekova. Radimo na tom pitanju i ne planiramo odustati", rekao je Putin.

Ruski predsjednik odgovorio je i na pitanje američke novinarke iz New York Timesa. Ona je prilikom obraćanja poručila da je sretna što ima priliku postaviti pitanje Putinu s obzirom na to da su zadnje dvije godine nisu imali priliku prisustvovati ovakvim događajima.

"To je Peskov kriv, ja sam demokratska osoba i otvoren za sve", odgovorio joj je Putin.

Kasnije ga je upitala da li postoji mogućnost izručenja dva američka novinara koja se nalaze u ruskim zatvorima te da li bi to moglo pozitivno utjecati na odnos između SAD-a i Rusije.

Putin je poručio da takva mogućnost postoji, ali je neophodno da se postifne dogovor koji bi odgovarao i jednoj i drugoj strani.

"Zašto se ne bi vratili kući? A zašto ne bi ne kršili zakon u Ruskoj Federaciji. Nismo rekli da ih nećemo vratiti, ali moramo postići dogovor koji odgovara i jednoj i drugoj strani. Razgovaramo o tome, a razgovori su teški. Nadam se da ćemo naći rješenje, ali i američka strana mora nas čuti", rekao je.