Neisplativi tenderi
21

Magazinović analizirao koliko su avio-karte za institucije skuplje od realne cijene - Nije malo

N. V.
Screenshot
Screenshot
Državni parlamentarac iz SDP-a Saša Magazinović je govorio o tome kako se u Bosni i Hercegovini u državnim institucijama nabavljaju skuplje avio karte za institucije nego što im je cijena na tržištu.

On objašnjava da se tenderi uobičajeno provode da bi se nabavka učinila transparentnom, dobila jeftinija cijena i bolja roba ili usluga, ali da to nije uvijek slučaj kada je riječ o avio kartama u institucijama. Mjesecima je pratio i upoređivao cijene što je sada i obrazložio.

"Posao na tenderu dobija onaj koji ponudi najmanju ličnu zaradu po karti, tzv agencijsku proviziju. Ok za proviziju, ali kako da znamo je li cijena same karte realna? Ako želite porediti cijenu karte različitih agencija to morate raditi u istom trenutku kada dobijete ponudu jer u sistemu ne možete vidjeti cijene u prošlosti. U protekla dva mjeseca, moji saradnici i ja smo paralelno sa ponudama kompanije koja je izabrana da nabavlja karte za jednu od institucija istovremeno skupljali ponude za iste karte od turističkih agencija širom države. Za 60-tak karata smo dobili paralelne ponude od 15 agencija. Rezultat – svaka karta je bila skuplja nego što inače košta. U prosjeku za 345 maraka", obrazložio je Magazinović.

Sveukupno, vrijednost karata za koje je dobijena ponuda od izabrane kompanije za jednu od institucija bila je više od 100.000, što je prema njegovoj analizi koštalo oko 20.000 manje nego što je plaćeno u institucijama.

"Ako znamo da sve institucije na isti način provode tendere za avio karte – sve vam je jasno", kazao je.

U skladu s tim će uputiti inicijativu da parlament zaduži Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine da izvrši reviziju kupovine avio karata u svim institucijama, uključujući sadržaj i način sprovođenja tendera.

"Ovdje se završava ono što ja mogu uraditi. Nadam se da će drugi, kojima za razliku od mene ovo jeste posao, učiniti korake da zaustave praksu kojom na tenderu umjesto najjeftinije opcije i popusta na količinu, dobiješ nešto sasvim drugo. Ako žele rješenje, po uzoru na neke druge države, formirat će odjel koji će kupovati karte za sve institucije u BiH. Rekoh, ako žele…", poručio je Magazinović.